Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020

Το ρόφημα που σταματά την πρόσληψη βάρους κατά 16% και λίπους κατά 22%

Διαβάστε λεπτομέρειες

Νέα έρευνα σε ποντίκια αποκαλύπτει ότι η καφεΐνη μπορεί να εξουδετερώσει κάποιες από τις αρνητικές επιδράσεις μιας διατροφής που οδηγεί σε παχυσαρκία μειώνοντας την αποθήκευση λιπιδίων στα λιποκύτταρα και περιορίζοντας την πρόσληψη βάρους και την παραγωγή τριγλυκεριδίων.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois βρήκαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν εκχύλισμα καφεΐνης από το τσάι ματέ πήραν κατά 16% λιγότερο βάρος και συσσώρευσαν κατά 22% λιγότερο λίπος συγκριτικά με τα τρωκτικά που κατανάλωσαν εκχύλισμα από ντεκαφεινέ τσάι ματέ.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και μετά από πείραμα με συνθετική καφεΐνη και εκείνη που προήλθε από καφέ.

Το τσάι ματέ είναι ένα ρόφημα βοτάνων πλούσιο σε φυτοχημικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα που καταναλώνεται ως διεγερτικό από ανθρώπους των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Περιέχει καφεΐνη σε ποσοστό 65-130mg ανά φλιτζάνι συγκριτικά με τα 30-300mg μιας κούπας καφέ σύμφωνα με τη μελέτη.

Επί τέσσερις εβδομάδες τα ποντίκια έτρωγαν μια διατροφή που περιείχε κατά 40% λιπαρά, 45% υδατάνθρακες και 15% πρωτεΐνες. Προσλάμβαναν επίσης μια μορφή καφεΐνης σε ποσότητα αντίστοιχη των τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως για έναν άνθρωπο.

Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων το ποσοστό της άπαχης μυικής μάζας διέφερε σημαντικά στις διάφορες ομάδες των ποντικών με εκείνα που έπιναν τσάι ματέ, καφέ ή συνθετική καφεΐνη να έχουν συσσωρεύσει λιγότερο λιπώδη ιστό συγκριτικά με τα ποντίκια των άλλων ομάδων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods προσθέτει στοιχεία στον αυξανόμενο όγκο ευρημάτων ότι το τσάι ματέ μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, πέραν της ευεργετικής του δράσης στην υγεία που οφείλεται στην σύνθεσή του (φαινόλες, βιταμίνες, φλαβονοειδή).

«Βάσει των ευρημάτων μας το τσάι ματέ και η καφείνη μπορεί να θεωρηθούν παράγοντες καταπολέμησης της παχυσαρκίας» σχολίασε η Elvira Gonzalez de Mejia συν-συγγραφέας της έρευνας και διευθύντρια του τμήματος διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. «Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αναχθούν στους ανθρώπους για να κατανοήσουμε τον ρόλο του τσαγιού ματέ και της καφεΐνης ως πιθανές στρατηγικές για την πρόληψη του υπερβάλλοντος βάρους καθώς και των επακόλουθων μεταβολικών νόσων της παχυσαρκίας» κατέληξε η ερευνήτρια.

«Η κατανάλωση καφεΐνης από το τσάι ματέ ή άλλες πηγές ανέτρεψε την αρνητική δράση μιας διατροφής υψηλής σε λίπος και ζάχαρη στην σύσταση του σώματος χάρη στην τροποποίηση συγκεκριμένων λιπογενετικών ενζύμων τόσο στον λιπώδη ιστό όσο και στο ήπαρ» παρατήρησε η Δρ. de Mejia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365