Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά

Η συνταγή της ημέρας

Δείτε την συνταγή:


Υλικά
1.200 γρ. χοιρινά μπριζολάκια από κόντρα, με το κόκαλο, πάχους 1 εκ., καλά στεγνωμένα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη
1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα

500 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
τα φύλλα από 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο, κοπανισμένο
τα φύλλα από 6 κλωναράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 7 κλωναράκια ρίγανη ή θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα και κοπανισμένα
2 μέτρια καρότα, προτιμότερο βιολογικά, σε λεπτές φέτες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα

1 κουτ. σούπας από τα προαναφερθέντα φρέσκα μυρωδικά (ή 1½ κουτ. γλυκού ξερά)
Διαδικασία
Μαρινάρισμα: Αφού ψιλοκόψουμε τα μυρωδικά, βγάζουμε 1 κουτ. σούπας στην άκρη για το τηγάνισμα (ή 1 κουτ. γλυκού από τα ξερά). Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά το κρασί για να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το μέλι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για να διαλυθούν και, μόλις πάρουν μια βράση, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Αδειάζουμε το κρασί μέσα στο μπολ με τα κρεμμύδια και τα καρότα και προσθέτουμε τα μυρωδικά και πιπέρι. Βάζουμε μέσα τα μπριζολάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον για 3 ώρες (ιδανικά 12 - 15 ώρες), γυρίζοντάς τα κάθε τόσο, ώστε να μαριναριστούν και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα.

Ψήσιμο: Βγάζουμε τα μπριζολάκια από το μπολ και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί, για να φύγουν τα πολλά υγρά. Αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο, βάζουμε τα μπριζολάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση (αν χωράνε, διαφορετικά τα ψήνουμε σε περισσότερες δόσεις).

Μπορούμε ακόμη να βάλουμε δύο τηγάνια στη φωτιά - σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειαστεί να διαιρέσουμε το ελαιόλαδο και το κρασί. Αφήνουμε να ροδίσουν από τη μία πλευρά για περίπου 4 - 5 λεπτά και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για 4 - 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα μυρωδικά που κρατήσαμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας.

Σερβίρισμα: Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα ή με φάβα με κάππαρη και ντοματοσαλάτα με βασιλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365