Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Η δολοφονία που πάγωσε το χρόνο και άναψε τη σπίθα της οργής - Το χρονικό

Η δολοφονία αυτή σήμανε την αρχή για την εξέγερση του Δεκέμβρη που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία...

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ετών 15. Ο χρόνος για τον Αλέξανδρο σταμάτησε σε αυτή την τρυφερή ηλικία, όταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας ύψωσε το υπηρεσιακό του όπλο και τον σκότωσε μπροστά στους φίλους του.


Η δολοφονία αυτή σήμανε την αρχή για την εξέγερση του Δεκέμβρη που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία... μια ιστορία βουτηγμένη στο αίμα ενός 15χρονου παιδιού που στιγμάτισε γενιές.


Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός σε ένα στενό στα Εξάρχεια, η οικογένεια, οι φίλοι αλλά και όλοι όσοι πόνεσαν και πνίγηκαν από τα δακρυγόνα της δολοφονίας, καλούνται να δείξουν ψυχραιμία και να καταπιούν το γεγονός ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είναι εκτός φυλακής.


Το χρονικό του Δεκέμβρη του 2008

Ήταν βράδυ Σαββάτου, λίγο μετά τις 21:00. Μία παρέα 15χρονων είναι στα Εξάρχεια για να γιορτάσει ο ένας από αυτούς τη γιορτή του. Ο Νίκος ήθελε να βγάλει τους φίλους του έξω...


Η παρέα βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια. Γύρω τους ήταν διάφορες παρέες συνομήλικων τους αλλά και μεγαλύτερων.



Ξαφνικά ένα περιπολικό στο οποίο επέβαιναν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, σταμάτησε και οι δύο κρατικοί υπάλληλοι διαπληκτίστηκαν λεκτικά με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και άλλα παιδιά που βρίσκονταν εκεί.


Μετά από λίγο το περιπολικό αποχωρεί και όλοι πιστεύουν ότι το περιστατικό έχει λήξει. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί στο σημείο.


Ο λεκτικός διαπληκτισμός γίνεται πιο έντονος... Τότε ξαφνικά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο. 


Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του μαθητή και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Οι αστυνομικοί έφυγαν από το σημείο σα να μην έγινε τίποτα απολύτως...



Οι φίλοι του έπεσαν πάνω από το παγωμένο σώμα του Αλέξανδρου και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβη... Πόνος και αστείρευτη οργή πλημμύρισε μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα Εξάρχεια.


«Ένα παιδί πυροβολήθηκε στα Εξάρχεια», αυτή η φράση πήγαινε από στόμα στο στόμα. Τα Εξάρχεια άρχισαν να καίγονται. Εκείνο το βράδυ θα ήταν διαφορετικό... μύριζε αίμα και φωτιά.


Δεκέμβριος 2008: Η μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών

Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα είχε ξεκινήσει. Για ημέρες όλες οι πόλεις της Ελλάδας, κατακλύστηκαν από μαθητές, φοιτητές, αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών που διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική καταστολή.


«Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται έχουμε εξέγερση», «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» έγραφαν τα πανό.



Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2008 τα επεισόδια αρχίζουν να γενικεύονται και δεν περιορίζονται στα Εξάρχεια όπως το βράδυ της δολοφονίας. Πορεία κινείται κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου πυρπολούνται αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τράπεζες.


Την ίδια στιγμή, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή εμφανίζεται μουδιασμένη. Οι παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη δεν γίνονται δεκτές από τον πρωθυπουργό. Η σύλληψη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, δεν φαίνεται αρκετή για να εκτονώσει την ένταση.


Η Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου σημαδεύεται από μαζικές πορείες σε διάφορες πόλεις, καταλήψεις σχολείων και πανεπιστήμιων, αλλά και τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της χώρας.


Το κέντρο της Αθήνας γίνεται πεδίο μάχης, με τις μολότοφ να πέφτουν βροχή. Το βράδυ της ίδιας μέρας, η Αθήνα θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Η κίνηση είναι ελάχιστη, αν όχι ανύπαρκτη, ενώ κρότοι και καπνοί σηματοδοτούν τα σημεία που μαίνονται οι συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ που φαίνεται ότι αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.


​Την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, τελείται η κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλο στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου. Οι φίλοι του, ανάμεσα τους και ο Νίκος Ρωμανός, κουβαλούν το λευκό του φέρετρο.


Λεπτά μετά την κηδεία, συγκρούσεις ξεσπούν με δυνάμεις των ΜΑΤ ακόμη και έξω από το νεκροταφείο. Επεισόδια σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας και καταστήματα που είχαν γλυτώσει τις προηγούμενες μέρες γίνονται στόχοι.


Τα νέα ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ που σε εκτενείς ανταποκρίσεις περιγράφουν το πρωτοφανές ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Τα ρεπορτάζ συνοδεύονται από φωτογραφίες όπως του φλεγόμενου χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα με φόντο την ελληνική Βουλή.


Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια συνεχίζονται όλη εκείνη την εβδομάδα, αλλά και τις επόμενες μέχρι σταδιακά να αποκλιμακωθούν. Πολλά χρόνια μετά η οργή ξεχειλίζει περισσότερο από ποτέ...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365