Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

«Άξιζε 200.000 ευρώ»: Η μέρα που ο Ανδρέας έκανε στα κρυφά το πιο ακριβό και πολύτιμο δώρο

Μια αυθεντική κίνηση ανθρωπιάς χωρίς κάμερες να γράφουν…

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Βιβλία ολόκληρα (εκτός απ’ αυτά που ήδη υπάρχουν) θα μπορούσαν να γραφτούν για τη ζωή και την πολιτική του πορεία.


Ό,τι γνώμη κι αν έχει όμως κανείς και απ’ όποια σκοπιά κι αν προσεγγίσει μια τέτοια φυσιογνωμία, ένα πράγμα δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί ακόμα και από τους αντιπάλους του:


Υπήρξε ο ηγέτης που ήρθε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον στον λαό. Που είχε τον τρόπο να μιλά στην καρδιά του. Που τον έκανε να τον νιώθει δικό του άνθρωπο.


Και πέρα από τα πολιτικά του πεπραγμένα (τα οποία φυσικά είναι συζητήσιμα) το κατάφερε με τη ασύγκριτη επικοινωνιακή του ικανότητα.


Με τον ιδιαίτερα εξωστρεφή χαρακτήρα του.


Με αυτή τη σπάνια αίσθηση δοτικότητας που ενέπνεε, η οποία επιβεβαιώθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ένα παγωμένο απόγευμα του 1993.


Όπως έχει εξιστορήσει ο Αλέκος Παπαναστασίου στο protagon, ο Ανδρέας είχε δεχθεί την επίσκεψη ενός πρώην φοιτητή και αγαπημένου φίλου του από την Αμερική.


Ήταν η δεύτερη φορά που ερχόταν να τον δει και την προηγούμενη, όταν είχαν ειδωθεί έπειτα από πολύ καιρό, ο φίλος του είχε κάνει ένα πανάκριβο δώρο:


Ένα μάλλινο παλτό που είχε αγοράσει στα Hermès του Παρισίου και η αξία του άγγιζε τα 200.000 περίπου ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.


Φορώντας λοιπόν αυτό το παλτό, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε για τον Δουράμπεη, ένα ξακουστό εστιατόριο του Πειραιά ώστε να κάνει το τραπέζι στον φίλο του.


Το θέμα δεν είναι όμως τι συνέβη εκεί, αλλά τι συνέβη αφότου γευμάτισαν και βγήκαν από το μαγαζί.


Διότι κατευθυνόμενος προς το αυτοκίνητο μαζί με τον πρώην φοιτητή του ο Ανδρέας είδε έναν άνθρωπο να ζητιανεύει καθισμένος στο κρύο.

 

Χωρίς καθόλου να το σκεφτεί, κινήθηκε προς το μέρος του, έβγαλε το πανάκριβο παλτό, του το φόρεσε στην πλάτη και τον αγκάλιασε.


Συγκινημένος ο φίλος του, όχι μόνο δεν προσβλήθηκε που μεταβίβασε το δώρο του, μα οδηγούσε βουρκωμένος κατά την επιστροφή τους.


Ήταν μια κίνηση απ’ αυτές που ίσως θα προκαλούσαν έκπληξη σε κάποιον, μα σίγουρα όχι σ’ αυτούς που γνώριζαν καλά τον Παπανδρέου.


Μια κίνηση που δεν έγινε μπροστά σε κάμερες, όπως συχνά συμβαίνει σήμερα με… γνήσιες εκδηλώσεις φιλανθρωπίας.


Μια αυθεντική χειρονομία ανθρωπιάς που επιβεβαίωσε την άποψη μάρτυρα του περιστατικού πως αυτό το στοιχείο της ζεστασιάς του Ανδρέα «το έβλεπε ο κόσμος»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365