Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Μιλτιάδης Χρυσοβαλάντης: Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει όραμα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

Με την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων και την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Αλμωπίας, κύριο Χρήστο Μπάτση, για την εμπιστοσύνη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ» ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. 

Η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει όραμα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μια σύνθετη έννοια η οποία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από την υγεία. Ειδικότερα, κατά την εκτίμηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής, αναπτύσσονται ειδικά εργαλεία μέτρησης με σκοπό τον προσδιορισμό της σωματικής, ψυχικής και  κοινωνικής ευημερίας. 

Διεθνώς, αποτελεί κοινή αντίληψη ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Κομβικός πλέον κρίνεται και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς τη βελτίωση της υγείας των πολιτών, κυρίως μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων που στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων, όπως παρακάτω:

1. Ενημερωτικές δράσεις που στοχεύουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως:

i. Καρδιαγγειακά νοσήματα

ii. Χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού

iii. Καρκίνος

iv. Σακχαρώδης διαβήτης

v. Οστεοπόρωση

vi. Άνοια

2. Υλοποίηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών με τη χρήση αυτόματου απινιδωτή

3. Προγράμματα προαγωγής της υγείας με σκοπό τη μείωση της έκθεσης σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως:

i. Παχυσαρκία

ii. Κάπνισμα

iii. Έλλειψη σωματικής άσκησης

iv. Κατανάλωση αλκοόλ

v. στρες

4. Ενημερωτικές δράσεις αναφορικά με τη σημασία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες

5. Ενημερωτικές δράσεις που αφορούν:

i. Την υγιεινή

ii. Την παχυσαρκία και τη σημασία της σωστής διατροφής

iii. Το κάπνισμα

iv. Την κατανάλωση αλκοόλ

v. Τον αυτισμό

6. Πολιτικές πρόληψης και ψυχική υγεία

i. Εξαρτήσεις από ουσίες

ii. Παραβατικότητα

iii. Σχολικός εκφοβισμός

iv. Ενδοοικογενειακή βία

Η συστηματική προώθηση δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας όπως τα παραπάνω, συνδέεται με κοινωνικό-οικονομικά οφέλη όπως βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, μείωση της νοσηρότητας, μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κατά συνέπεια σημαντική εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η διατήρηση της καλής υγείας του γενικού πληθυσμού .

Με αίσθημα τιμής κι ευθύνης, ως επαγγελματίας υγείας με δεκαετή εμπειρία, ζητώ την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αλμωπίας, έτσι ώστε να συμβάλλω από τη μεριά μου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.


Χρυσοβαλάντης Μιλτιάδης

Νοσηλευτής ΠΕ, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365