Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Κτηματολόγιο: Οδηγός επιβίωσης για Ιούλιο και Αύγουστο - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική

Την ολοκλήρωση της φάσης συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης του τρέχοντος προγράμματος του Κτηματολογίου σηματοδοτεί η έναρξη- μέσα στις επόμενες ημέρες- της συλλογής δηλώσεων σε Λήμνο και Λέσβο.Αυτό σημαίνει ότι θα "τρέχουν" πλέον και οι 27 συμβάσεις, ενώ αναμένεται το πράσινο φως για άλλες πέντε συμβάσεις που έχουν κολλήσει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων. Διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης κτηματογράφησης, ούτε υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την επταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν. Μέχρι στιγμής πάνω από 170.000 ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο. Είναι τα λεγόμενα ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη" και πλέον όσοι μετανιώνουν που δεν τα δήλωσαν μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση.

Τα κλειδιά: Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, είναι πολύ σημαντικό να μην χαθούν οι μήνες του καλοκαιριού εν αναμονή μιας παράτασης. Και αυτό επειδή μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος που κοστίζει και σε κόπο και σε χρήμα. Τα πέντε κλειδιά παρουσιάζουν ΤΑ ΝΕΑ προκειμένου οι ιδιοκτήτες να "κλειδώσουν" και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.

1. Η συλλογή δηλώσεων. Όπως προαναφέρθηκε, τις επόμενες ημέρες αρχίζει η σχετική διαδικασίας σε Λήμνο και Λέσβο.

2. Οι περιοχές που αναμένουν το πράσινο φως για να αρχίσει η συλλογή δηλώσεων. Οι πέντε συμβάσεις οι οποίες έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας. Έτσι, το πράσινο φως προκειμένου να αρχίσει η συλλογή δηλώσεων περιμένουν η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο Κρήτης.

3. Άλλη μια ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων. Την Δευτέρα 24 Ιουνίου έληξε η προθεσμία για τη φάση της προανάρτησης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, όσοι δεν πρόλαβαν ή αμέλησαν έχουν ακόμη μια ευκαιρία, μιας και δόθηκε "σιωπηρή παράταση" έως το τέλος Αυγούστου. Σημειώνεται ότι έως την Πέμπτη 27 Ιουνίου το Γραφείο Κτηματογράφησης θα λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι και από την Παρασκευή 28 Ιουνίου μόνο στην Πατησίων στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ύστερα από επτά μήνες θα αρχίσει η φάση της ανάρτησης.

4. Το αγκάθι με τις περιπτώσεις χρησικτησίας. Από το Κτηματολόγιο είναι ξεκάθαροι. Όσοι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα κτηματογράφησης και δεν εντοπίζουν το ακίνητό τους, το χάνουν. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το εξής: σε πολλές περιοχές πολλά ακίνητα είναι "μοιρασμένα" δια λόγου και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας- ιδιαίτερα τα μη ηλεκτροδοτούμενα αγροτεμάχια. Γι' αυτό και αποτελούν "αγκάθι" οι περιπτώσεις έκτακτης ιδιοκτησίας και πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή- αλλιώς δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα- αποδείξεις από ΔΕΗ- ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, ακόμη και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον αιτούντα ως κύριο του ακινήτου, Ε9 κ.α.

5. Ο εντοπισμός των ακινήτων. Για την υποβολή της δήλωσης στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτικό να προσκομίσετε κάποιο στοιχείο εντοπισμού που θα βοηθάει το Γραφείο Κτηματογράφησης να προσδιορίσει τη θέση, τα όρια και την έκταση των ακινήτων που δηλώνονται. Ένας τρόπος είναι οι διάφορες εφαρμογές εντοπισμού που υπάρχουν στο Διαδίκτυο είτε από το Κτηματολόγιο είτε από τις ανάδοχες εταιρείες.

Οι παρατάσεις

Στις 18 Ιουνίου άρχισε η συλλογή δηλώσεων σε Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Επιπλέον δόθηκε παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου για 12 περιοχές όπου η εξάμηνη παράταση έληξε στις 10 Ιουνίου και για επτά περιοχές όπου η παράταση έληξε στις 18 Ιουνίου. Οι 12 περιοχές είναι: Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη. Οι 7 περιοχές είναι: Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365