Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Η συγκλονιστική ιστορία του καταθλιπτικού Τζιμ Κάρεϊ

Η μάχη του με την κατάθλιψη κρατά από την εφηβική κιόλας ηλικία 

Ήταν τη δεκαετία του ’80, όταν μία έντονη προσωπικότητα με αίσθηση του χιούμορ εμφανίζεται στο «The Tonight Show» για να παρουσιάσει ένα μικρό νούμερο στο πλαίσιο της εκπομπής. Είναι ο 21χρονος Τζιμ Κάρεϊ, ο οποίος καταφέρνει να προκαλέσει αίσθηση, αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου. Κι αργότερα, όμως, όταν ανεβαίνει στη σκηνή του In Living Color, προκαλεί αίσθηση και το γέλιο του κοινού με το ανυπέρβλητο ταλέντο στην κωμωδία. Και όλοι συμφωνούσαν, πως ο νεαρός ήρθε για να μείνει, έχοντας μπροστά του όλα τα φόντα για μία λαμπρή καριέρα στην κωμωδία. Κι επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.



Η επιτυχία ήρθε σύντομα και ο Τζιμ Κάρεϊ με το «Ace Ventura: Pet Detective» και την ταινία «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος» τινάζει την κινηματογραφική μπάνκα στον αέρα. Και γίνεται το νέο ανερχόμενο αστέρι της κωμωδίας που ήρθε για να μοιράσει απλόχερα το γέλιο στη ζωή του κόσμου. Και το πέτυχε. Το μόνο που δεν πέτυχε ο ηθοποιός, ήταν να φέρει το γέλιο στη δική του ζωή.

Η μάχη του με την κατάθλιψη κρατά από την εφηβική κιόλας ηλικία και η κωμωδία λειτούργησε για τον ηθοποιό ως μία προστατευτική ασπίδα. Χωρίς, όμως, το αποτέλεσμα που θα ήθελε εκείνος, αφού η ευτυχία στη ζωή του Κάρεϊ ήταν στιγμές, που τις περισσότερες φορές ακολουθούσε μία θλιβερή, ακόμη και τραγική ιστορία. Λες και ήθελε να του υπενθυμίσει η ζωή τη δυστυχία που τον κυνηγούσε από παιδί, αλλά και ότι το γεγονός πως έκανε τους άλλους να γελάνε, δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να… γελάει κι εκείνος. Να είναι άραγε και ο Τζιμ Κάρεϊ ακόμη μία επιβεβαίωση εκείνων που λένε ότι οι μεγαλύτεροι κωμικοί ηθοποιοί ήταν και οι πιο καταθλιπτικοί; Μπορεί. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η ζωή του μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο φόβος του θανάτου που τον οδήγησε στη συγγραφή παιδικού βιβλίου
Πριν λίγα χρόνια, ο διάσημος ηθοποιός εξέδωσε το πρώτο του παιδικό βιβλίο, «How Roland Rolls». Και ήταν ο φόβος του θανάτου, κυρίως, που τον οδήγηση στη συγγραφή του, καθώς ήθελε μέσα από τη δική του εμπειρία να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους του.

Όπως έχει εξομολογηθεί, από μικρό παιδί φοβόταν πως θα πεθάνουν οι γονείς του, οι οποίοι ήταν μανιακοί καπνιστές. Ειδικά, το ενδεχόμενο της απώλειας της μητέρας του, ήταν εκείνο που πλημμύριζε με φόβο την ψυχούλα του και δεν τον άφηνε να ζήσει την ηλικία του με την παιδική ανεμελιά που της άρμοζε.

«Θυμάμαι να κλειδώνομαι στο μπάνιο και να κλαίω. Οι γονείς μου απ’ έξω με παρακαλούσαν να βγω» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κάρεϊ. Ωστόσο, όπως έχει πει, το φόβο του αυτό τον είχε μεγεθύνει η μητέρα του, την οποία θυμάται από τότε που εκείνος ήταν 7 χρόνων να λέει πως θα πεθάνει από τον πονοκέφαλο. Πως δεν αισθανόταν καλά και άλλα που μπορεί να μην ήταν τίποτε στην πραγματικότητα, όμως, το δικό του μυαλό δε μπορούσε να το επεξεργαστεί. Μεγαλώνοντας κατάλαβε πως η μητέρα του τα έλεγε όλα αυτά για να έχει την προσοχή όλων. Όμως, για τον Τζιμ Κάρεϊ ήταν πλέον αργά. Ο φόβος είχε φωλιάσει μέσα του κι αυτός έδωσε τη θέση του στην κατάθλιψη, την οποία μέχρι και σήμερα προσπαθεί να νικήσει.

Άστεγος στην εφηβεία και το χιούμορ που τον έφερε στο Χόλιγουντ
Το χιούμορ του Κάρεϊ είναι έμφυτο. Από μικρό παιδί είχε τη μαγική ικανότητα να κάνει τους άλλους να γελάνε. Αρκούσε μία ατάκα του ή μία από τις απίστευτες γκριμάτσες του για να σκορπίσει το γέλιο στον περίγυρό του. Αλλά και στη δική του την περίπτωση, το γέλιο ήταν εκείνο που έφερνε τις «λιακάδες» στη ζωή του.

Ως παιδάκι, θυμάται τον εαυτό του να είναι κλεισμένος στο δωμάτιο του, να στέκεται μπροστά από τον καθρέφτη και να δοκιμάζει διάφορες γκριμάτσες. Αυτές, οι γκριμάτσες και το χιούμορ τον έφεραν στο Χόλιγουντ και τον ανέδειξαν - δικαίως - σε έναν από τους καλύτερους κωμικούς της Έβδομης Τέχνης.

Ωστόσο, το χιούμορ δεν στάθηκε αρκετό στις μαύρες περιόδους της ζωής του. Μία από αυτές, ήταν η εποχή που ο μπαμπάς του, όταν ο ηθοποιός ήταν 15 ετών, έχασε τη δουλειά του κι έμειναν οικογενειακώς άστεγοι για κάποιο διάστημα. Αν και ήταν στον Καναδά και προσπαθούσε να το δει και ως… κάμπινγκ το όλο σκηνικό, δεν τα κατάφερε. Για ένα μεγάλο διάστημα το χαμόγελο έφυγε από το πρόσωπό του.

Η αυτοκτονία της πρώην συντρόφου του και το δικαστήριο
Ο Τζιμ Κάρεί έχει περάσει πολλές «σκοτεινές» περιόδους στη ζωή του. Σίγουρα, όμως, εκείνη που ακολούθησε μετά την αυτοκτονία της πρώην συντρόφου του Καθριόνα Ουάιτ, το 2015 είναι η χειρότερη της ζωής του. Η 30χρονη μακιγιέζ είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της στο Λος Αντζελες τον Σεπτέμβριο του 2015 και η νεκροψία είχε δείξει ότι ο θάνατός της προήλθε από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με τον ιατροδικαστή να μιλά για αυτοκτονία.

Λίγο αργότερα, η μητέρα της Καθριόνα και ο εν διαστάσει σύζυγός της Μαρκ Βάρτον κατέθεσαν μήνυση εναντίον του ηθοποιού, με την κατηγορία ότι εκείνος της είχε προμηθεύσει τα φάρμακα. Ο ξένος Τύπος, μόλις είχε ανακαλύψει το… βούτυρο στο ψωμί του και ο Τζιμ Κάρεϊ είδε τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα. Η πίεση που δέχεται είναι μεγάλη και η αλήθεια με το ψέμα μπερδεύονται με έναν τρόπο που και ο ίδιος δε μπορεί να ελέγξει.

Έτσι, όταν παραπέμπεται σε δίκη, δηλώνει στα Μέσα: «Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να μπω σε ένα δωμάτιο με τον δικηγόρο αυτού του ανθρώπου (σ.σ. εννοούσε τον πατέρα της πρώην συντρόφου του) και να εξαφανίσω όλο αυτό το σκηνικό αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή, που πρέπει να σηκωθείς και να υπερασπιστείς την τιμή σου απέναντι στο κακό που υπάρχει στον κόσμο. Δεν θα ανεχτώ αυτή την άκαρδη προσπάθεια να εκμεταλλευτούν εμένα ή τη γυναίκα που αγάπησα. Τα προβλήματα υπήρχαν πολύ πριν τη γνωρίσω και δυστυχώς το τραγικό της τέλος ήταν πέρα από τον έλεγχο του καθενός».

Μέχρι να γίνει το δικαστήριο, πριν έναν χρόνο, μεσολάβησαν δύο χρόνια και μέσα σε όλο αυτό το διάστημα το ένα δημοσίευμα διαδεχόταν το άλλο με απίστευτους ρυθμούς. Και μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός κατηγορήθηκε ότι εκείνος προμήθευε με ναρκωτικά την πρώην αγαπημένη του, δίνοντάς της μάλιστα τη μοιραία δόση. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι την είχε κολλήσει αφροδίσια νοσήματα, ενώ το φως της δημοσιότητας είδε κι ένα γράμμα που είχε αποθηκεύσει στο Ipad της η Καθριόνα και μεταξύ άλλων κατηγορούσε τον Κάρεϊ πως της κατέστρεψε τη ζωή, ενώ την «σύστησε στην κοκαΐνη, στις πόρνες, στην ψυχολογική βία και στις ασθένειες».

Το δικαστήριο έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 και ο 57χρονος σταρ απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες, αφού δεν προέκυπτε ότι εμπλεκόταν με οποιοδήποτε τρόπο στην αυτοκτονία της 30χρονης κοπέλας.

Ο έρωτας που του «ράγισε» την καρδιά

Ο Τζιμ Κάρεϊ το 1987 παντρεύτηκε με την Μελίσα Γουόμερ, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Τζέιν. Μετά το διαζύγιό τους κι αφού έγινε διάσημος από το πλευρό του πέρασαν πολλές γυναίκες, όπως η Ρενέ Ζελβέγκερ με την οποία είχαν έναν σύντομο αρραβώνα.

Ωστόσο, η γυναίκα την οποία αγάπησε βαθιά και ο χωρισμός τους του ράγισε την καρδιά είναι η Τζένι ΜακΚάρθι. Έμειναν μαζί 5 χρόνια με τον ηθοποιό να έρχεται πολύ κοντά με τον αυτιστικό γιο της, Έβαν ο οποίος άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία του Κάρεϊ.

Η ΜακΚάρθι ήταν εκείνη που ζήτησε να χωρίσουν, επειδή όπως είπε, ο ηθοποιός «σταμάτησε να με κάνει να γελάω». Και πως δεν ήθελε να την ταυτίζουν ως τη σύντροφο ενός διάσημου.

Η νέα ζωή του Κάρεϊ και ο αντι-εμβολιακός του αγώνας
Μετά τον χωρισμό τους, ο χολιγουντιανός σταρ βρήκε διέξοδο (αλλά και για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη) στη ζωγραφική. Άρχισε να κάνει σκίτσα, ακόμη και πολιτικού περιεχομένου. Πρόσφατα έφτιαξε ένα με το Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο ο Πρόεδρος της Αμερικής απεικονίζεται ως ένας αστεροειδής που προσεγγίζει γρήγορα τη Γη με μία σβάστικα στο μέτωπό του.

Από το Χόλιγουντ απείχε για ένα διάστημα, αφού δεν τον γέμιζε, ενώ άρχισαν να τον απασχολούν κι άλλα ζητήματα, όπως ο εμβολιασμός. Η πρώην σύντροφός του, Τζένι ΜακΚάρθι είναι κατά των εμβολίων, καθώς υποστηρίζει πως ο αυτισμός του γιου της συνδέεται με τον εμβολιασμό. Ισχυρισμός που καταρρίφθηκε, αλλά η ίδια συνεχίζει να τον υποστηρίζει σθεναρά και η σχέση τους επηρέασε και τον Κάρεϊ, ο οποίος επίσης είναι του αντί-εμβολιαστικού κινήματος.

Μάλιστα, ο 57χρονος σταρ είχε ανεβάσει στο Twitter μία φωτογραφία ενός 15χρονου παιδιού με αυτισμού, γράφοντας ότι ευθύνονται τα εμβόλια. Όταν η οικογένεια είδε τη φωτογραφία, κινήθηκε εναντίον του νομικά, τονίζοντας ότι ο γιος τους είχε διαγνωσθεί με αυτισμό, προτού ξεκινήσει τον εμβολιασμό. Ο Κάρεϊ είχε κατεβάσει την ανάρτηση, ζητώντας συγνώμη.

Ο ηθοποιός, σήμερα, αν και έχει δημιουργήσει μία μεγάλη περιουσία, μιας και υπήρξε από τους πιο ακριβοπληρωμένους του Χόλιγουντ, δηλώνει πως η ευτυχία δεν βρίσκεται στα χρήματα. Ο ίδιος δεν την έχει ανακαλύψει ακόμη, όμως, έχει καταφέρει να βρίσκει τις στιγμές εκείνες που μοιάζουν με λιακάδα στην καταθλιπτική ζωή του.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365