Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Σαν Σήμερα: 9 Ιουλίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις & θάνατοι: 9/7

Γιορτάζουν:  
Παγκράτιος, Παγκρατία.


Γεγονότα

1816: Η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1821: Οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1956: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκαλείται τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώνεται στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.

1959: Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφαλείας του κράτους». Στις 22 Ιουλίου θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών.

1961: Υπογράφεται στην Αθήνα η σύνδεση Ελλάδας - ΕΟΚ.

1965: Ο Γεώργιος Παπανδρέου απαντά με επιστολή στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα του επιδίδει το διάταγμα με την αντικατάσταση του Πέτρου Γαρουφαλιά και την ανάληψη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον ίδιο. («Ιουλιανά» και «Αποστασία»)

Γεννήσεις

1935: Μερσέντες Σόσα, τραγουδίστρια από την Αργεντινή, γνωστή και με το προσωνύμιο «La Negra» («Η Νέγρα»). (Θαν. 4/10/2009)

1956: Τομ Χανκς, αμερικανός ηθοποιός.

1959: Τζιμ Κερ, σκοτσέζος τραγουδιστής, η φωνή των «Simply Minds».

Θάνατοι

1771: Μιχαήλ Μπακνανάς, κηπουρός από την Αθήνα, που θανατώθηκε από τους Τούρκους κι έγινε νεομάρτυρας από την Εκκλησία. Δρόμος στον Νέο Κόσμο και στάση του τραμ στην ίδια περιοχή φέρουν το όνομά του. (Γεν. 1753)

1932: Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette». (Γεν. 5/1/1855)

2000: Απόστολος Βακαλόπουλος, διακεκριμένος ιστορικός του νεώτερου ελληνισμού. (Γεν. 1909)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365