![]() |
Τρεις και ο… κούκος, στο «κρυφό σχολείο» που έστησε η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ, «Κρστε Μισιρκοβ» |
Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United 'Macedonian' Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς
Τρεις και ο… κούκος, στο «κρυφό σχολείο» που έστησε η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ, «Κρστε Μισιρκοβ» στην παράνομη εκκλησία του αποσχηματισθέντος ιερέα Νικόδημου Τσαρκνιά, στην Αριδαία Πέλλας, διδάσκοντας την «μακεντόνσκι» μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
Στη σελίδα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ στο facebook, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα, σε αίθουσα της παράνομης εκκλησία (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) που έκτισε ο Τσαρκνιάς, μ’ «εμβάσματα» από τη σκοπιανή διασπορά. «Το πρώτο μαθήματα «Μακεδονικής» γλώσσας ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στην Εκκλησία της Αγίας Ζλάτας Μέγκλενσκα στο Σούμποτσκο/Αριδαία.Ήταν μια συναισθηματική και ευτυχισμένη μέρα για όλους τους «Μακεδόνες»! Βήμα βήμα, όλα θα προχωρούν προς το καλύτερο» αναφέρει η ανάρτηση.
Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο χώρος που πραγματοποιείται το φροντιστήριο της «μακεντόνσκι» γλώσσας, μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας, αφού ο δάσκαλος διδάσκει από τα Σκόπια, καθώς και βιβλία στα σλάβικα. Πάντως με βάση το… τραπέζι εξοχής που χρησιμοποιείται για… θρανίο, θα πρέπει να κάνουν… «ουρά» οι θιασώτες της «μακεντόνσκι» προκειμένου να τη διδαχθούν.
Το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United 'Macedonian' Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, είναι απόρροια του αρνητικού αποτυπώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα (έστω και με αστερίσκους), αλλά και «μακεδονική» εθνική ταυτότητα. Η χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» από τους Σκοπιανούς, είχε σχολιάσει αρνητικά και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνοντας λόγο για «μέγα λάθος».
H φιλσοκοπιανή ΑΜΚΕ φέρει το όνομα του Σκοπιανού «Κρστε Μισιρκοβ», του φιλολόγου που σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ, σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.
Πηγή: Protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365