Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Σαν Σήμερα: 20 Νοεμβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις & θάνατοι: 20/11

Επέτειοι
Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής
Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας



Γεγονότα


1873: Η Βούδα και η Πέστη ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.


1920Ιδρύεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ναυτιλία.


1959Συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


1979Ένοπλοι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη Μέκκα και κρατούν ομήρους 6.000 πιστούς. Ο σαουδαραβικές αρχές, με τη βοήθεια γάλλων κομάντος θα επέμβουν, με αποτέλεσμα κατά το μακελειό που θα επακολουθήσει να βρουν τον θάνατο 377 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.


1985Η Microsoft λανσάρει το λειτουργικό σύστημα Windows 1.0.


1989Υπογράφεται στον ΟΗΕ η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε, κάθε χρόνο η 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Γεννήσεις


1327Μπασούι Τοκούσο, ιάπωνας μοναχός, που ανακάλυψε την τεχνική διαλογισμού «Ζεν». (Θαν. 1387)


1886Σερζ Αλεξάντρ Σταβισκί, γάλλος χρηματιστής, που δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στη Γαλλία («Υπόθεση Σταβισκί»). (Θαν. 9/1/1934)


1942Τζο Μπάιντεν, αμερικανός πολιτικός, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.


Θάνατοι


1764Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, ρώσσος μαθηματικός, γνωστός από την «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ενός από τα παλιότερα άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών και γενικότερα των μαθηματικών. (Γεν. 18/3/1690)


1967Κάζιμιρ Φουνκ, πολωνός βιοχημικός, που επινόησε τον όρο «βιταμίνη» (1912) από τα αρχικά των λέξεων vital amine (ζωτική αμίνη). (Γεν. 23/2/1884)


1978Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ιταλός ζωγράφος. (Γεν. 10/7/1888)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365