Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Χαμηλότερο κατά 4 έτη το προσδόκιμο ζωής των ανδρών

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να ζουν 5,4 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες στην ΕΕ

Κατά την τριετία 2015-2017, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός άνδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν 78,1 έτη.


Κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να ζουν 5,4 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.

Ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, η Comunidad de Madrid και το Inner London-West κατέγραψαν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στα 82.0 χρόνια κατά την περίοδο 2015-2017. Ακολούθησαν οι περιφέρειες της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίθετα, το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση καταγράφηκε στην κεντρική και δυτική Λιθουανία (Vidurio ir vakarų Lietuvos regionas, 69,7 έτη), την οποία ακολουθούν άλλες περιοχές που βρίσκονται στα κράτη της Βαλτικής, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Σε περιφερειακό επίπεδο, το χάσμα μεταξύ των φύλων για το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ευνοούσε τις γυναίκες σε κάθε μία από τις περιφέρειες NUTS επιπέδου 2 της ΕΕ.

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από 10 χρόνια από τους άντρες σε δύο λιθουανικές περιφέρειες - περιοχή Sostinės (διαφορά 10,1 ετών) και περιοχή Vidurio ir vakarų Lietuvos (10,3 έτη).

Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα χάσματα του το προσδόκιμου επιβίωσης στην ΕΕ.

Οι διαφορές μεταξύ των φύλων για το προσδόκιμο ζωής ήταν επίσης σχετικά υψηλές (πάνω από 7,5 έτη) στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Βαλτικής (Εσθονία και Λετονία).

Τα κενά ήταν επίσης υψηλά σε όλες εκτός από 3 από τις 17 περιφέρειες της Πολωνίας, τις δύο ανατολικές περιφέρειες της Ρουμανίας (Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική) και τη γαλλική νησιωτική περιοχή της Γουαδελούπης.

Αντίθετα, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων ήταν μόλις 1,1 έτος στη γαλλική εξόχως απόκεντρη περιοχή του Μαγιότ (τα στοιχεία αναφέρονται σε μέσο όρο για το 2015 και το 2017), την κεντρική ολλανδική περιοχή Flevoland (2,8 έτη), ενώ πέντε επιπλέον περιφέρειες των Κάτω Χωρών (Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland και Zuid-Holland), καθώς και τρεις περιφέρειες στο Ηνωμένο Βασίλειο (Bedfordshire και Hertfordshire, Cheshire και Essex) κατέγραψαν διαφορές κοντά στα -3,2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365