Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Υπ. Εργασίας: Σενάριο για ριζική μείωση του «κόφτη» 60% σε όσους συνταξιούχους εργάζονται

Ο "κόφτης" του 60% στη σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων προβλέφθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου

Σε μείωση του "κόφτη" στις συντάξεις όσων ασφαλισμένων συνεχίζουν να απασχολούνται ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με το Capital.gr, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν στο Υπ. Εργασίας είναι να περιορισθεί το ποσοστό της μείωσης της σύνταξης όσων συνταξιούχων παραμένουν στη δουλειά, από το 60% που είναι σήμερα, σε επίπεδο κοντά στο 30% ή και ακόμα παρακάτω. Το μέτρο αυτό είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να θεσπισθεί στις αρχές του 2020.

Ο "κόφτης" του 60% στη σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων προβλέφθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, όποιος ασφαλισμένος "έβγαινε" στη σύνταξη από την 13η /5/2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω νόμου) και έπειτα και έπιανε δουλειά (ή συνέχιζε τη δουλειά του), θα έχανε το 60% της σύνταξης του για όσο καιρό απασχολούταν.

Την ίδια μείωση (60%) υπόκειται η σύνταξη όποιου συνταξιούχου έπιανε δουλειά από την 13η /5/2016 και έπειτα, ακόμα και αν η σύνταξη του είχε καταβληθεί προ της 13ης /5/2016.

Αν, μάλιστα, η σύνταξη του απασχολούμενου (και μετά τη συνταξιοδότηση του) είναι του Δημοσίου, και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις (δηλαδή είτε των προ της 13ης/5/2016 συνταξιούχων που έπιαναν δουλειά από την 13η/5/2016 και έπειτα, είτε εκείνων που "βγήκαν" στη σύνταξη από την 13η/5/2016 και συνέχισαν την παλιά τους δουλειά μετά από αυτή την ημερομηνία), τότε η περικοπή ανέρχεται στο 100% για όσο διάστημα συνεχίσει την απασχόληση.

Αμέσως μετά τη διακοπή της απασχόλησης, η σύνταξη της εν λόγω κατηγορίας συνταξιούχων επανέρχεται στο προ της περικοπής επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τείνει να εμπεδωθεί σε αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας η άποψη πως το μέτρο αυτό το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει την αδήλωτη ("μαύρη") απασχόληση, καθώς μερίδα των συνταξιούχων που μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ενδεχομένως επιλέγει να μη δηλώνει την απασχόληση της στα ταμεία.

Και αυτό προκειμένου να αποφύγει την περικοπή πάνω από το μισό της σύνταξης της, αλλά και την καταβολή των εισφορών, αλλά και των προβλεπόμενων φόρων για λογαριασμό των αμοιβών από την τρέχουσα απασχόληση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365