Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Σαν Σήμερα: 6 Δεκεμβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις & θάνατοι: 6/12

Γιορτάζουν

Νικόλαος, Νικολία, Νικολέτα.


Γεγονότα

1865: Ψηφίζεται από το Κογκρέσο η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας.

1892Το μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Καρυοθραύστης» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη από τα ρωσικά αυτοκρατορικά μπαλέτα. (18 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο).

1925Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για 13ο μισθό, εν όψει των Χριστουγέννων.

1940Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

1956Η Ουγγαρία επικρατεί 4-0 της Σοβιετικής Ένωσης, σε αγώνα για το τουρνουά υδατοσφαίρισης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Είναι ο πιο διάσημος αγώνας στην ιστορία του αθλήματος, εξαιτίας των εκτεταμένων επεισοδίων ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, με φόντο την εισβολή των σοβιετικών τανκς στη Βουδαπέστη.

2008Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώδας Κορκονέας, 37 ετών, πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Γεννήσεις

1778Γκέι Λουσάκ, γάλλος χημικός, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια. Το 1805 ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό. (Θαν. 9/5/1850)

1878Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν. (Θαν. 5/3/1953)

1994Γιάννης Αντετοκούνμπο, διεθνής ελληνονιγηριανός καλαθοσφαιριστής, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ.

Θάνατοι

1878Θεόδωρος Βρυζάκης, ζωγράφος, ο πρώτος Έλληνας που σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. (Γεν. 19/10/1814)

1912Χριστόδουλος Σώζος, κύπριος δικηγόρος και πολιτικός (Δήμαρχος Λεμεσού). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Ιωαννίνων στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. (Γεν. 1872)

1990Παύλος Σιδηρόπουλος, έλληνας ρόκερ. (Γεν. 27/7/1948)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365