Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ύφεση 10% στην Ελλάδα βλέπει για το 2020 το ΔΝΤ

Βαθιά ύφεση 10%, αποπληθωρισμό και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, προβλέπει για την Ελλάδα το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

«Μαύρες» προβλέψεις από το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία λόγω κορονοϊού. Το Ταμείο ονόμασε την τρέχουσα κρίση «Μεγάλο Εγκλεισμό» (The Great Lockdown) και προβλέπει ύφεση 3% για την παγκόσμια οικονομία το 2020.


Βαθιά ύφεση 10%, αποπληθωρισμό και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, προβλέπει για την Ελλάδα το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσίασε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη. Το Ταμείο εκτιμά πως το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη με αρκετά ισχυρούς ρυθμούς, ωστόσο θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα γίνει με πιο αργό βηματισμό.

Αναλυτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021.

Ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα εκτιναχθεί από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, στο 6,5% του ΑΕΠ εφέτος και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ.

Η ανεργία από 17,3% το 2019 θα ανέλθει εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%.

Η παγκόσμια οικονομία

Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που διεξάγεται για πρώτη φορά με ψηφιακό τρόπο (virtualy) η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ ανέφερε πως ο «Μεγάλος Εγκλεισμός» (The Great Lockdown) , όπως ονόμασε την τρέχουσα κρίση, θα συρρικνώσει δραματικά την παγκόσμια ανάπτυξη εφέτος κατά 3% και το 2021 θα επέλθει μερική ανάκαμψη, με το επίπεδο του ΑΕΠ να επανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τη δυναμική που είχε πριν από τον ιό.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ υποθέτει ότι η πανδημία του κορονοϊού θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με το Ταμείο να παραδέχεται πως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τη διάρκεια της πανδημίας, για το μακροοικονομικό της αντίκτυπο και τις πιέσεις που τελικά θα ασκήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων.

«Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με άλλη», ανέφερε η Γκοπίνατ και απαρίθμησε τρεις βασικούς λόγους που καθιστούν μοναδική την τρέχουσα κρίση: Πρώτον τόνισε πως η απώλεια παραγωγής που συνδέεται με αυτή την κατάσταση, ξεπερνά ακόμη και την πτώση του ΑΕΠ κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεύτερον επεσήμανε πως όπως και σε έναν πόλεμο, έτσι και τώρα υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του σοκ. Τρίτον, ανέφερε πως οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν μπορούν στην τρέχουσα κρίση να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, με τόνωση της συνολικής ζήτησης. «Η κρίση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό της δραστηριότητας, ο οποίος επιβάλλεται για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», εξήγησε σχετικά.

Όπως ανέφερε, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί απότομα κατά 3% το 2020, επίδοση πολύ χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2009, ενώ στο βασικό σενάριο που η πανδημία θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,8% το 2021.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών διεθνώς έχουν ως εξής:
-Για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 7,5% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 1,2% το 2019. Για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4,7%.

-Για την οικονομία των ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 5,9% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 2,3% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4,7%.

-Για την οικονομία της Κίνας το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,2% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 6,1% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 9,2%.

-Για την οικονομία της Γερμανίας το Ταμείο προβλέπει ύφεση 7% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 0,6% το 2019. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%.

-Για την βρετανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει ύφεση 6,5% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 1,4% το 2019. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

-Για την οικονομία της Ιαπωνίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 5,2% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 0,7% το 2019. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%.

3 σχόλια:

  1. τωρα αρχίζουν τα δύσκολα Μητσοτάκη, άντε να σε δουμε. Είσαι η καταστροφή της χωρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xarizume.stus.plusius.ke.ta.pernume.apo.tus.ftoxus.zito.i.kapitalizmos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι στεναχωριέστε, αφού έχουμε υπουργό ανάπτυξης τον Άδωνι Γεωργιάδη. Δέκα χρόνια πίσω θα πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365