Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: 30 Αυγούστου ή 6 Σεπτεμβρίου οι πιθανότερες ημερομηνίες για εκλογές

Η 30η Αυγούστου και η 6η Σεπτεμβρίου θεωρούνται πολύ πιθανές ημερομηνίες για να στήσει η κυβέρνηση τις κάλπες

Δυο πιθανές ημερομηνίες μελετούν στην Κουμουνδούρου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πλέον εδραιώνεται η πεποίθηση τους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές μέχρι το φθινόπωρο ζητώντας από τους πολίτες το πράσινο φως για την αλλαγή της πολιτικής του στην οικονομία.

 
Η 30η Αυγούστου και η 6η Σεπτεμβρίου θεωρούνται πολύ πιθανές ημερομηνίες για να στήσει η κυβέρνηση τις κάλπες. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση το διάστημα του καλοκαιριού θα πρέπει να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική καθώς πολλοί εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν χωρίς δουλειά ή με μεγάλη μείωση του μισθού τους. Και όπως είναι γνωστό εκλογές δεν κάνεις με δυσαρεστημένους πολίτες…

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνοντας υπόψη τους τα εξής δεδομένα:

– Οι πανελλήνιες ξεκινούν στις 15 Ιουνίου και λίγο πολύ θέλουν ένα μήνα για να τελειώσουν άρα φτάνουμε στις 15 Ιουλίου. Το γεγονός ότι και πέρσι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει εκλογές εν μέσω των εξετάσεων δε σημαίνει τίποτα καθώς δεν υπήρχε ο κορονοϊός.  Ποιος θα ρισκάρει να προκηρύξει εκλογές ενώ πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα έξαρσης του ιού καθώς οι μαθητές θα πηγαίνουν στα εξεταστικά κέντρα;

– Από τις αρχές Ιουλίου και μετά αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα όσοι τουρίστες αποφασίσουν να μπουν σε αεροπλάνο. Εκλογές στη μέση του καλοκαιριού ενώ τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ελπίζουν σε μία μικρή ανάσα οικονομικής ενίσχυσης θα εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό «ως καιροσκόπο που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία» λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Αλλά ακόμα και αν τελικά η χώρα κινηθεί μόνο με εσωτερικό τουρισμό όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες τότε θα πάρουν τον δρόμο για τα χωριά τους και τις θάλασσες πριν επιστρέψουν στην δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα του φθινοπώρου.

Έτσι οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν ότι ο πλέον κατάλληλος χρόνος για μια τέτοια κίνηση είναι η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και η πρώτη του Σεπτεμβρίου, καθώς εξ αιτίας της ζέστης ο ιός θα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μέχρι τότε δεν θα έχει φανεί σε όλη της τη διάσταση η οικονομική κρίση. Ίσως μάλιστα κάποιοι τομείς της οικονομίας  μπορεί να έχουν ενισχυθεί έστω και λίγο.

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τις εκλογές… λαίλαπα

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης –εφόσον θα έχει νωπή την λαϊκή εντολή- θα φέρει μέτρα όπως η «περικοπή μισθών και συντάξεων μέχρι και 20% και νέες επώδυνες  ρυθμίσεις για  τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον για τα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως θα ανακόψει την δυναμική της ΝΔ που εξ αιτίας της διαχείρισης που έκανε στο θέμα του κορονοϊού, «παρελαύνει» στις δημοσκοπήσεις.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λοιπόν πεπεισμένα ότι το κύμα υπέρ της ΝΔ μπορεί μόνο να ανακοπεί εάν υπάρξει μια συνεργασία των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας – με την βοήθεια και της απλής αναλογικής-προκειμένου να αποκαλύψουν το ακριβές σχέδιο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομία.

Τσίπρας καλεί Φώφη

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στέλνοντας μήνυμα στην Φώφη Γεννηματά και αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι τώρα είναι η ευκαιρία «για την  διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικό».

Μιλώντας το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ.

Αυτό το σχέδιο θα φέρει όμως τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

Οι εκλογές με απλή αναλογική, ευκαιρία για διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως «οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν κάποια βήματα προσέγγισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα καταλήξουν κάπου δεδομένου ότι στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365