Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Μητσοτάκης: Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία πρώτης κατοικίας - Τσίπρας: Αχρείαστο ρίσκο για τα σχολεία

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα στην Βουλή

Επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Στις 17.00 οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών. «Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια», είπε ο πρωθυπουργός.

 
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα στην Βουλή όπου θα δούμε να τελειώνει μια περίοδος όπου τα όπλα της πολιτικής αντιπαράθεσης είχαν σιγήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 κι όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του ρίξετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι».

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου κοντά στην Κεφαλονιά και ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του.

Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, πρωθυπουτργός προειδοποίησε ότι επέρχεται ύφεση από εξωγενείς παράγοντες και θα είναι σοβαρές οι δυσκολίες που μας περιμένουν, αλλά δεσμεύθηκε ότι «θα μοιραστούν δίκαια» μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.

«Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο κ.Μητσοτάκς και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει το κλίμα εθνικής ενότητας που δημιούργησε η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να μην αφήσουμε την τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα που δημιούργησε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε παιχνίδι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης εξήρε τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος το Θουκυδίδη είπε ότι «κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο για τους άλλους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που θα ληφθούν για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ αναλυτικά -όπως είπε- θα γίνουν ανακοινώσεις το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μέχρι να αρθεί μέχρι και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει τη χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργία.

– Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.

– Θα στηριχθούν από το κράτος οι αποδοχές όσων επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο στις εργασίες τους.

– Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα “SUR” προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.

«Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, που θα εξειδικευθεί από το ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ρευστότητα στην αγορά

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.

«Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού, που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως. Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα έως το καλοκαίρι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

 Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε “κλειδιά” για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.

«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη»

 «Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο» είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιδημία και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο φαινόμενο «η αντίδρασή μας ήταν άμεση».

«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Μεταξύ αυτών η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η στήριξη της απασχόλησης, και προσέθεσε ότι το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσουν τα 24 δισ. με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων.

«Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά τους με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, και την επιδότηση επιτοκίου. Όπως είπε, υπάρχει θετική ανταπόκριση και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις τράπεζες, μέχρι τώρα 15 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων, και αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης -ένα πακέτο 7 δια. ευρώ- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορονοϊού». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.

«Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα, σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισ. στην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνη παράταση εισφορών και οφειλών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορονοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.

«Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

“Η Βουλή θα λειτουργεί ανεξαρτήτως συνθηκών”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί στη Βουλή και είπε ότι βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ανεξάρτητα από τις συνθήκες πανδημίας.

«Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Και το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τότε άντεξε. Έτσι και στην Ελλάδα σήμερα υπό άλλες απειλές η Βουλή λειτουργεί, και η έκκληση τώρα που επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας είναι να σταματήσουμε τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το Κοινοβούλιο” είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Καταθέτω την δήλωση του κ. Τασούλα για τον τρόπο λειτουργίας μας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όταν συζητήθηκαν οι σχετικές εναλλακτικές, υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 ημέρες. Δεν έγινε αποδεκτή. Λειτούργησε η Βουλή. Ήρθαν ΠΝΠ και συζητήθηκαν άμεσα. Η πρακτική αυτή θα σταματήσει μετά και τη σημερινή κατάθεση ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις που πρέπει υποχρεωτικά να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του μήνα, και η Βουλή με τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με πλούσιο νομοθετικό έργο. Πρόθεση της πλειοψηφίας, να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Κάνω έκκληση να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συμφωνήσουμε τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθούμε, και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλούμε με αυτό το απαραίτητο αλλά ενοχλητικό πλεξιγκλάς”.

“Αυτά πετύχαμε”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πέτυχε στον αγώνα κατά της επιδημίας αναφέροντας δυο στοιχεία που -όπως είπε ο ίδιος- καταδεικνύουν «την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Παίρνεις αχρείαστο ρίσκο για τα σχολεία

«Περνάμε μια πρωτόγνωρη κρίση που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια είναι πρόσθεσε ότι οι πολίτες και όσοι δίνουν μάχη βρέθηκαν μπροστά και από τις  πολιτικές δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι αυτοί που σήμερα η κυβέρνηση αποκαλεί ήρωες τους είχαν καταδικάσει σε τριτοκοσμικές αμοιβές. Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ ότι η κυβέρνησή σας έπραξε το αυτονόητο. Και το λέω με την θετική έννοια του όρου. Στην χώρα μας το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ήταν όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Όλος αυτός ο κόσμος ο ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων δεν μας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή για παιχνίδια στις δικές του πλάτες.

Και πρόσθεσε: Χρόνο μας έδωσε για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο. Και γι’ αυτό έχετε να λογοδοτήσετε. Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ ελάχιστα προστέθηκαν. Αυτά με τους αναπνευστήρες δεν είναι ΜΕΘ. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις, εμείς είχαμε προγραμματίσει για 4.000 γιατρούς και νοσηλευτές, εσείς παγώσατε την διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην μη πληρωμή υπερωριών στο προσωπικό και για το ζήτημα των τεστ αναρωτήθηκε τι έγινε για να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα. Αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία. Πορευόμαστε στα τυφλά με τα μάτια δεμένα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε επίσης γιατί θα ανοίξουν Γυμνάσια και οι δυο τάξεις του Λυκείου. Στο θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα εσείς παίρνεται μια απόφαση που ενέχει ρίσκο και κινδύνους.

Τα σχολεία τα ανοίγετε για να δρέψετε δάφνες νικητή που έχετε συνηθίσει. Για να δείξετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που δεν θα έρθει. Αναρωτήθηκε γιατί τον Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες και τώρα δεν είναι. Γιατί τώρα η μάσκα που ήταν αχρείαστη είναι τώρα επιβεβλημένη και θα επιβάλλονται και πρόστιμα. Υπεύθυνη στάση δεν την λες αλλά αλλοπρόσαλλη με μεγάλη δόση κομματικής μεροληψίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την περίσταση για να νομοθετεί και να περνάει τροπολογίες εξυπηρετήσεων.

Μίλησε για ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού και Ορμπανισμού διερωτώμενος πως έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ παρακάμπτοντας την Διαύγεια σε μια εταιρεία που συνεργαζόταν με το κόμμα σας προεκλογικά. Αναρωτήθηκε επίσης που πάνε τα λεφτά. Δήθεν για να μας ενημερώσουν για την πανδημία και σε site με έδρα τις ΗΠΑ; Μίλησε για απόπειρα εξαγοράς και επιβράβευσης των φρονίμων και συνετισμού των ατάκτων. Αυτό είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην αγορά εργασίας μίλησε για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Με βάση αυτό το σχέδιο, είπε, και όχι με βάση κάποιες λάθος επιλογές μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους. Αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις. Όλα αυτά ήταν δικές σας επιλογές με ιδεολογικό πρόσημο. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Το τι δούλεψε και τι όχι βγείτε να ρωτήσετε την αγορά. Το λογαριασμό θα τον δούμε.

Είπε ακόμα ότι μίλησε με υπεροψία για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για εμπροσθοβαρή και οριζόντια στήριξη της εργασίας. Όλους αυτούς που έχετε αφήσει στην τύχη τους. Στα αιτήματα το Νότου για χρηματοδότηση εσείς απαντάτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;

Για την ύφεση είπε ότι αν είναι στο 4% όπως είπε ο κ. Στουρνάρας του το χαρίζει. Αν είναι όμως παραπάνω τότε θα έχει την υπογραφή του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των voucher. Το αποκάλεσε σκάδναλο. Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, που τους είχατε κάνει σημαία προεκλογικά με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία.

Και ρώτησε:  Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη;  Και αν δεν ξέρατε γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στην θέση του;

Μίλησε επίσης για απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, και άλλα υπουργεία. «Φιλικές» εταιρείες που ξαφνικά άλλαξαν αντικείμενο και άρχισαν να παίρνουν αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για απολυμάνσεις στις φυλακές! Η κοινωνία δεν είναι κουφή και τυφλή.

Κλείνοντας είπε:

Η κρίσης είναι ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη. Αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία, με μια μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής, στο προσκήνιο.

Να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον.  Να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων.

Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών.

Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.

Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς με τη πολιτικής σας έχετε εκ νέου οδηγήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365