Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Προβληματίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό προβληματίζει τους επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης

«Είναι αναγκαία τα μέτρα για την ομαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης» σημειώνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.



Η επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό προβληματίζει τους επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε «στα τυφλά», δεν υπάρχουν προς το παρόν οδηγίες αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, εάν για παράδειγμα θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, εάν θα υπάρχει χρονικό όριο παραμονής και αν θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι» λέει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως τονίζει ο κ. Καββαθάς, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που ήταν ήδη επιβαρυμένος το προηγούμενο διάστημα, πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Αρκετοί επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, σχεδιάζουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους το πρώτο διάστημα μετά την άρση των μέτρων καθώς θεωρούν ότι το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας καθώς δεν γνωρίζουν και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές.

Σημειώνει παράλληλα ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με το προσωπικό που θα απασχολείται στις επιχειρήσεις.

«Θα μπορούμε να λειτουργήσουμε για παράδειγμα με το μισό προσωπικό το πρώτο διάστημα που θα υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενο να καλύπτονται οικονομικά όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα;» επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.

Το μέλλον του κλάδου

Πρόσφατη έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ δείχνει πως επτά στις δέκα μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας μετά την άρση των μέτρων, ενώ μία στις επτά (περίπου 100.000) κινδυνεύουν με οριστικό «λουκέτο».

Ο κ. Καββαθάς ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ τονίζει τα στοιχεία αυτά αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων και πως στον κλάδο της εστίασης η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

«Η ζημιά στην εστίαση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς ήταν εμφανής από την πρώτη κιόλας μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Οι πρώτες ύλες τις οποίες είχαν προμηθευτεί οι επιχειρήσεις ακόμη και ενόψει του Σαββατοκύριακου που ακολουθούσε, αχρηστεύτηκαν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων» τονίζει.

Η επόμενη μέρα για τους επιχειρηματίες του κλάδου φαντάζει ζοφερή καθώς για την άμεση επαναλειτουργία ενός εστιατορίου ή μίας καφετέριας χρειάζεται άμεσα κεφάλαιο επισημαίνει ο κ. Καββαθάς και προσθέτει:

«Ακόμη και για μία μικρή επιχείρηση το κεφάλαιο που χρειάζεται για την άμεση επαναλειτουργία της την πρώτη μέρα, όσον αφορά στις πρώτες ύλες, είναι 500 -1000 ευρώ».

Ένα ακόμη ζήτημα τέλος που απασχολεί τον κλάδο όσον αφορά στην επόμενη μέρα είναι τα ενοίκια καθώς όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλά λόγω των περιοχών που βρίσκονται συνήθως τα συγκεκριμένα καταστήματα.

1 σχόλιο:

  1. το επάγγελμα αυτό αλλάζει.Προφανώς και δεν χρειάζονται τόσα μαγαζιά σε ένα μικρό μέρος.Ένα άτομο ανα 15 τετραγωνικά λέει το σχέδιο...άντε ανα 10 τμ.Οπότε ας ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.
    Οι περισσότεροι Γερμανία.Δυνατή χώρα εγγύηση.Και όλοι παοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365