Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Πετρέλαιο: Από το β' εξάμηνο πιθανή άνοδος στις τιμές

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαΐου 

Η αγορά θα διανύσει μια επίπονη περίοδο, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Σε μια ιστορική συμφωνία κατέληξε ο ΟΠΕΚ την Κυριακή με τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη- μέλη του καρτέλ και άλλα εκτός της συμμαχίας όπως είναι η Ρωσία να προχωρούν σε μείωση της παραγωγής τους  κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαΐου και θα επεκταθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι περικοπές στη συνέχεια θα μειωθούν στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2020 και στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τις 20 Ιανουαρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Η αρχική ιδέα ήταν να προχωρήσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ σε περικοπή της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του παγκόσμιου εφοδιασμού - την Πέμπτη, αλλά το Μεξικό προέβαλε αντιστάσεις ως προς τους όγκους που του ζητήθηκε να μειώσει (400.000 βαρέλια ημερησίως). Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, το Μεξικό θα περικόψει 100.000 βαρέλια ημερησίως.

«Μέτρα άνευ προηγουμένου σε πρωτοφανείς καιρούς», σημειώνει ο Ed Morse από το Citigroup. Ο Morse δήλωσε ότι η περικοπή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα βοηθήσει στην άνοδο των τιμών στα 40 δολάρια έως το τέλος του έτους, αλλά η ενδιάμεση περίοδος έως ότου η αγορά εξισορροπήσει, θα είναι επίπονη, εκτιμά.

H συμφωνία που επιτεύχθηκε στον ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται ότι θα στηρίξει τις διεθνείς τιμές αυτή την εβδομάδα, καθώς έχουν καταγράψει πτώση κατά 50% μέσα στο 2020 από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, η οποία πλήττει τη ζήτηση.

Η μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να φτάσει στα 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περίπου στο 20% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ.

Την Δευτέρα το πρωί (10.42 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 23,21 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,98% και το μπρεντ στα 31,82 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,08%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365