Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Προχωρά η διαδικασία για εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Οξφόρδη

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές

Τις πρώτες κλινικές δοκιμές εμβολίου σε ασθενείς του κορονοϊού θα πραγματοποιήσει πιθανώς προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως δήλωσε στο BBC η επικεφαλής αυτής Δρ Σάρα Γκίλμπερτ.


Είπε ότι αναμένονται οι τελικοί έλεγχοι ασφαλείας για να χορηγηθεί το εμβόλιο σε φορείς του ιού.

Η ειδική στην παρασκευή εμβολίων Βρετανίδα ερευνήτρια παραδέχθηκε ότι «κανένας δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος» πως θα προκύψει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19, αλλά σημείωσε πως «η προοπτική είναι καλή» με βάση τα μέχρι τώρα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Όπως είπε, δουλειά πέντε ετών έχει γίνει σε διάστημα λίγων μηνών. Η Δρ Γκίλμπερτ είχε δηλώσει προ εβδομάδων ότι με την κατάλληλη χρηματοδότηση ευελπιστεί πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ίσως ακόμα και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στη συνέντευξη στο BBC επισήμανε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν πολλά σύνθετα στάδια στην ανάπτυξη εμβολίων» πριν να είναι σε θέση κάποιος να πει ότι το εμβόλιο είναι «έτοιμο».

Η Δρ Γκίλμπερτ εξήγησε ότι αρχικά ο δοκιμαστικός εμβολιασμός θα αφορά τους νεαρότερους σε ηλικία, έως 55 ετών και έπειτα τους πιο ηλικιωμένους που είναι και πιο ευπαθείς.

Σημείωσε δε ότι δεν είναι απίθανο να μπορεί κάποιος να προσβληθεί και δεύτερη φορά από τον συγκεκριμένο κορονοϊό. Όπως είπε, από άλλους κορονοϊούς είναι γνωστό πως η ανοσία δεν είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας, ίσως κάποιου αριθμού ετών. Τόνισε, ωστόσο, πως η ανοσία μέσω εμβολίου παρέχει μεγαλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση που δυνητικά ισχύει για πολύ περισσότερο διάστημα από τη φυσική ανοσία.

Είπε επιπλέον ότι ναι μεν έχουν σημειωθεί μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού, αλλά όχι σε επίπεδο που να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οι διαφορές είναι πραγματικά πολύ μικρές, σημείωσε.

Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι μάλλον θα υπάρξουν περισσότερα κύματα του κορονοϊού για αρκετά πολύ καιρό και για αυτό είπε ότι πρέπει να βρεθεί ποιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η ασθένεια.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η εξήγηση που οι πιο ηλικιωμένοι και οι άνδρες είναι περισσότερο ευάλωτοι έναντι του ιού, η ερευνήτρια της Οξφόρδης απάντησε ότι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία και οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στην επιφάνεια των κυττάρων της αναπνευστικής οδού, στην οποία προσκολλάται ο νέος κορωνοϊός για να εισέλθει στα κύτταρα και να μολύνει τον οργανισμό.

Η Δρ Γκίλμπερτ εκτίμησε επίσης ότι η μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών δείχνει πως η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξασθενεί.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να υποστηρίξει τους ερευνητές στην επιτάχυνση της διαδικασίας μαζικής παρασκευής του εμβολίου όταν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του, με νέο εξοπλισμό, νέα πρωτόκολλα και με τη σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών.

«Αισιόδοξος» για την παρασκευή εμβολίου δήλωσε και ο εκ των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Wellcome Trust σερ Τζέρεμι Φάραρ, αν και πρόσθεσε ότι η επιτυχία των σχετικών ερευνών δεν είναι δεδομένη.

Την ίδια προειδοποίηση, ότι η παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου δεν είναι δεδομένη, απηύθυνε μέσω του Observer και ο καθηγητής δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου Ντέιβιντ Ναμπάρο, που είναι και αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Covid-19.

Πηγή: skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365