Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Οι μεγάλες πετρελαϊκές βάλλονται ... πανταχόθεν

Οι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι δεν βρίσκονται μόνο αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποστεί αυξημένη πίεση από κυβερνήσεις, ακτιβιστές και επενδυτές.


Οι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι δεν βρίσκονται μόνο αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου οι οποίες οδηγούν σε αναγκαστικές περικοπές προϋπολογισμών και επενδύσεων αλλά εν μέσω μιας προδιαγεγραμμένης οικονομικής ύφεσης καλούνται να ενισχύσουν τη στρατηγική τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα το 2015. Αν και η στροφή σε πιο πράσινες στρατηγικές αποτελεί ζητούμενο για τη μείωση των ρύπων, οι πετρελαϊκές καλούνται να ανταποκριθούν σε αντικρουόμενες προσδοκίες.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποστεί αυξημένη πίεση από κυβερνήσεις, ακτιβιστές και επενδυτές για να καθορίσουν μια σαφή μειώνοντας όχι μόνο τις δικές τους εκπομπές, αλλά και αυτές από τα προϊόντα που πωλούν.

Μια ομάδα 11 επενδυτών της Total, δήλωσε ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει περισσότερα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού το 2015.

Ο όμιλος, με επικεφαλής τον Γάλλο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, Meeschaert, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ψήφισμα κατά τη γενική συνέλευση της 29ης Μαΐου της Total για την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας προκειμένου να ενισχύσει τις δεσμεύσεις της για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού.

«Ως μέτοχοι, έχουμε την υποχρέωση να λαμβάνουμε υπόψη τον κίνδυνο για το κλίμα στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων μας», ανέφερε η δήλωση. «Θεωρούμε λοιπόν ότι ο τομέας του πετρελαίου πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», αναφέρει σχετικά.

Ο όμιλος περιλαμβάνει επενδυτές όπως Actiam, Ecofi Investments, Sycomore Asset Management, La Banque Postale Asset Management και Credit Mutuel Asset Management, με περίπου 765 δισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση.

Ομοίως, την ώρα που ένας ακόμη μεγάλος όμιλος, η αγγλο-ολλανδική Shell, αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του κλάδου μετά από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας λόγω του κορονοϊού, η ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πιέζουν για πιο επιτακτικά μέτρα. «Στοχεύουμε να είμαστε μια επιχείρηση ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων έως το 2050 ή νωρίτερα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365