Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση φορολογικών οφειλών θα τρέξει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο

Εως και σε 10 δόσεις η ρύθμιση με πολύ χαμηλό επιτόκιο για αποπληρωμή φόρων και οφειλών

Η νέα ρύθμιση φορολογικών οφειλών θα αφορά στα χρέη του κορονοϊού. Έως και σε 10 δόσεις η ρύθμιση με πολύ χαμηλό επιτόκιο για αποπληρωμή φόρων και οφειλών.


Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις φορολογικές οφειλές που θα δημιουργήσουν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού έως και σε δέκα δόσεις, εξετάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο στους φορολογουμένους.

Η κυβέρνηση κινήθηκε εγκαίρως και ήδη από τα τέλη Μαρτίου ανέστειλε την πληρωμή φόρων χιλιάδων επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο όγκος των οφειλών αυτών είναι τόσο μεγάλος που εύλογα προκύπτει το ερώτημα του πως θα εξοφληθούν όταν παρέλθει η περίοδος αναστολής των οφειλών.

Για τις περιπτώσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιστρατεύσει την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, αλλά εξετάζει μια νέα έκτακτη ρύθμιση. Πληροφορίες μιλούν για τη θέσπιση έκτακτης ρύθμισης δέκα μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που δημιουργούνται αποκλειστικά από την κρίση του κορονοϊού.

Ποιοι φόροι έχουν ανασταλεί

Μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των πληττομένων επιχειρήσεων, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και 31 Αυγούστου 2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις ΔΟΥ, μέχρι 30 Απριλίου 2020.

Εκτός από την αναστολή των πληρωμών δίνεται και η δυνατότητα πληρωμών με έκπτωση. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση πληρωτέων τον μήνα Απρίλιο παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο τον μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30/4/2020, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά. Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τον Απρίλιο, ο συμψηφισμός του 25% του ΦΠΑ ισχύει εφόσον καταβλήθηκαν οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365