Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Σχολεία: Το μεγάλο στοίχημα και η ημερομηνία ορόσημο για την επόμενη μέρα

Τι περιμένουν οι ειδικοί

Ανοίγουν, αλλά όχι όλα, ούτε όλα… μαζί. Σε λίγες μέρες επαναλειτουργούν τα σχολεία αλλά χρειάζεται τεράστια προσοχή. Τι περιμένουν οι ειδικοί. Αναλυτικά πότε, πώς και ποια θα λειτουργήσουν. Συμβουλές και οδηγίες.


Πώς θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία; Αυτό ήταν το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ είχε φανεί πως “κλείδωνε” η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η ερώτηση αυτή απαντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 29.04.2020, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να παίρνει θέση ανάμεσα στους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά και να αναλύει το πώς θα… επανεκκινήσει η εκπαίδευση στην χώρα μας.

Τα σχολεία, λοιπόν, ξεκινούν. Ωστόσο τίποτε δεν θα είναι το ίδιο. Ούτε όλα ανοίγουν, ούτε όλα μαζί. Δεν επιστρέφουμε στον Φεβρουάριο του 2020, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Την εποχή του “μένουμε ασφαλείς”, που διαδέχθηκε το “μένουμε σπίτι” και οι ειδικοί λένε πως θα είναι η πιο κρίσιμη.

Οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν σταδιακά, με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και το “βλέμμα” στις Πανελλήνιες 2020 που θα ξεκινήσουν στις 15/06.

Τα μέτρα προφύλαξης θα είναι αυστηρότατα, με τα αντισηπτικά να είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ και την απόσταση μεταξύ των μαθητών να είναι αδιαπραγμάτευτη. Στην εξίσωση μπαίνει και η προαιρετική χρήση μάσκας και η νέα αυτή κανονικότητα “εμπεριέχει” ένα πολύ μεγάλο στοίχημα.

Η ημερομηνία ορόσημο για τα σχολεία

Όπως ανακοινώθηκε, οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν σε δύο φάσεις:

– Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

– Μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, εκείνοι της Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και οι μαθητές των Γυμνασίων.

Κι εδώ ακριβώς “κρύβεται” όλο το… ζουμί. Η 18η Μαΐου αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο. Την ημερομηνία που θα δείξει κατά πόσο η επιστροφή στην… σχολική κανονικότητα έγινε με επιτυχία, ή αν το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

Φυσικά ο στόχος είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και με “όπλο” την ευλαβική τήρηση των οδηγιών, να μην υπάρξει οποιαδήποτε έξαρση των κρουσμάτων.

Όταν φτάσουμε στις 18/05, κάποια σχολεία (σ.σ. με τους… τελειόφοιτους) θα λειτουργούν ήδη για μία εβδομάδα. Θα είναι το πρώτο τεστ και το επόμενο βήμα έχει στο “μενού” τα δημοτικά.

Τα οποία αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου. Την 1η Ιουνίου και αν οι ειδικοί είναι βέβαιοι πως η πορεία της επιδημίας κινείται καθοδικά, τότε ενδέχεται να επιστρέψουν στα θρανία και τα παιδιά του δημοτικού.

Τόσο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τελευταίο του διάγγελμα, όσο και η ίδια η υπουργός Παιδείας, δεν… κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν τις λέξεις “ίσως” και “ενδεχομένως“. Τίποτα δεν είναι βέβαιο για τα δημοτικά, στα οποία θα ακουστεί το κουδούνι μόνο αν η λέξη “σιγουριά“… σβήσει τις προαναφερόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365