Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

Σταϊκούρας: Μέσα στο Μάιο οι πρώτες καταβολές της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή

Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής συνίσταται στην εκταμίευση χαμηλότοκων δάνειων προς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.


Οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν λάβει παράταση έως τις 21 Απριλίου και η καταβολή των πρώτων ποσών θα γίνει έως το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

O υπουργός ανέφερε πως έως σήμερα οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχονται σε 45.000.

Τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή

Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής συνίσταται στην εκταμίευση χαμηλότοκων δάνειων προς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, με μόνον κριτήριο, να αποδεικνύεται η ανάγκη λήψης των δανείων αυτών από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους.

Τα δάνεια θα δίνονται απευθείας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών και το πρόγραμμα θα κρατήσει έως τις 30 Ιουνίου 2020. «Τα χρήματα αυτά θα μπουν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, από τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ», τόνισε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365