Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Οι Ιταλοί φτάνουν στα όριά τους: Δεν αντέχουμε άλλο, λιμοκτονούμε

Οι εβδομάδες αποκλεισμού αρχίζουν να φέρνουν αντιδράσεις

Οι Ιταλοί βρίσκονται πλέον περισσότερο από έναν μήνα κλεισμένοι στα σπίτια τους με τις περισσότερες εργασίες να έχουν σταματήσει, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να φτάνουν στα όριά τους με τις πρώτες αντιδράσεις να έχουν ξεκινήσει.



«Δεν μας έχει μείνει ούτε ένα ευρώ. Δεν θα αντέξουμε άλλη μια εβδομάδα έτσι» δηλώνει ένας κάτοικος του Παλέρμο σε ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο ίντερνετ τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «επανάσταση» εάν το κράτος δεν προσφέρει κάποια ανακούφιση.

«Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι. Είμαι έτοιμος να καταρρεύσω. Λιμοκτονούμε» αναφέρει ένας καταστηματάρχης στο Μπάρι.

Σε ένα άλλο βίντεο φαίνονται κάποιοι πολίτες να φωνάζουν στους αστυνομικούς που στέκονται έξω από μια τράπεζα.

«Δεν έχουμε άλλα χρήματα ή φαγητό. Το μαγαζί μου είναι κλειστό 20 μέρες τώρα. Πώς θα ζήσω;» λέει ένας άλλος άντρας.

«Σας παρακαλώ. Ελάτε σπίτι μου και δείτε μόνοι σας. Δεν μου έχει μείνει τίποτα. Χρειάζομαι φαγητό» αναφέρει μια γυναίκα.

Αρκετά πιο έντονο είναι το πρόβλημα στις φτωχότερες νότιες περιοχές της Ιταλίας. Οι εικόνες με τους  Ιταλούς να τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους σε ένδειξη συμπαράστασης αντικαταστάθηκαν από εκείνες που τους δείχνουν απογοητευμένους και θυμωμένους.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άντρας στη Νάπολη πυροδότησε μια αντιπαράθεση μεταξύ πελατών και προσωπικού σε ένα παντοπωλείο όταν προσπάθησε να αγοράσει λίγα ζυμαρικά, ντομάτες, ψωμί και λάδι - αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει.

«Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει χρήματα να πληρώσει, δεν μπορεί να φάει, δεν αγόρασε σαμπάνια ή κρασί, αγόρασε βασικά πράγματα», υποστήριξε ένας μάρτυρας του περιστατικού στο προσωπικό του παντοπωλείου.

Ένα άλλο περιστατικό συνέβη σε σουπερμάρκετ στο Παλέρμο, όταν μια ομάδα 20 οικογενειών γέμισε τα καρότσια τους με τρόφιμα και προσπάθησαν να φύγουν χωρίς να πληρώσουν. Το σουπερμάρκετ αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία.

H ιταλική κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες παρουσίασε πακέτο μέτρων 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της οικονομίας, το οποίο περιελάμβανε διατάξεις για την παροχή βοήθειας στους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν προσωρινές απολύσεις. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν αφορούν όσους εργάζονται άτυπα ή σε περιοδικές εργασίες.

«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Οι απλές αντιδράσεις τώρα μπορεί αργότερα να μετατραπούν σε βία», προειδοποιεί ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο.

Αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε πως η καραντίνα παρατείνεται μέχρι το Πάσχα και πιθανόν ακόμα περισσότερο καθως κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη αναφέρουν πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για εβδομάδες ή μήνες. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι απαραίτητη και η άρση των μέτρων βιαστικά, μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού με ταχύτατους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365