Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Το νέο φάρμακο που δίνει ελπίδες - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Το νέο φάρμακο που δίνει ελπίδες - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
Το 68% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση
Bελτίωση της κατάστασης τους παρουσίασαν ασθενείς θετικοί στον νέο κορονοϊό, μετά από δεκαήμερη θεραπεία με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir).


Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 61 ασθενείς (οι 30 ήσαν διασωλημένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία, δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (10/04) στο New England Journal of Medicine και χαρακτηρίσθηκε «ελπιδοφόρα» από τους ερευνητές καθώς περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences.

Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και δεν ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης. Επίσης, ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης τους.

Η δόση του remdesivir ήταν 200 mg την πρώτη μέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα μέρες. Από τους ασθενείς, οι 36 (68%) εμφάνισαν βελτίωση και μεταξύ αυτών οι 17 από τους 30 που βρίσκονταν διασωληνωμένοι. Στο διάστημα της μελέτης 25 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ επτά πέθαναν.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο δρ Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, επικεφαλής της μελέτης.

Η Gilead Sciences διεξάγει τις δικές της κλινικές δοκιμές για το φάρμακο της και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μελέτες κάνουν επίσης επιστήμονες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το φάρμακο δοκιμάζεται και σε ασθενείς στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων, η Ελλάδα ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η ρεμδεσιβίρη, ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο στόχευε στην αντιμετώπιση του ιού έμπολα.

Μάλιστα, με διαδικασίες εξπρές, η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει την εισαγωγή του ώστε να χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στους ασθενείς δίνεται τριπλός αντιικός συνδυασμός, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού και αυτό το φάρμακο για τον έμπολα, το οποίο έχει εισαχθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στην πατρίδα μας.

Όπως είπε, «υπάρχει ειδική διαδικασία, με την οποία έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας να γίνει εισαγωγή και διάθεση του φαρμάκου αυτού. Του πειραματικού να τονίσω φαρμάκου. Ένα φάρμακο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά ασθενείς και στην Κίνα και στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου».

«Θα παρακολουθήσουμε και εμείς τα δεδομένα, να έχουμε και τη δική μας εμπειρία. Δημοσιεύτηκε μια επιστημονική περίληψη από τις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε στο φάρμακο και δεν έδειξε ότι ήταν καταλύτης στην αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων. Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365