Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Σαν Σήμερα: 15 Μαΐου

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις & θάνατοι: 15/5

Γιορτάζουν:  
Αχίλλιος, Βάρβαρος, Παχώμιος.

Επέτειοι:  
Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης
Διεθνής Ημέρα Οικογένειας
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οζώδη Σκλήρυνση



Γεγονότα


1891: Ο τραπεζίτης Φρέντερικ Φίλιπς και ο γιος του Χέραρντ Φίλιπς ιδρύουν στο Αϊντχόφεν τη Philips, κορυφαία εταιρεία σήμερα στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.

1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.

1948: Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Υπεριορδανία επιτίθενται στο Ισραήλ, μία μέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

1952: Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών της ιατρικής.

1985: Ο Πρινς κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του «Raspberry Beret».

2004: Η ΝΕΤ μεταδίδει απευθείας από την Κωνσταντινούπολη τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης -μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου- ένα κανάλι συγκεντρώνει το 86,5% του τηλεοπτικού κοινού. Ο Σάκης Ρουβάς, που εκπροσωπεί τη χώρα μας με το τραγούδι «Shake it», κατακτά την τρίτη θέση στο διαγωνισμό.


Γεννήσεις


1773: Πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το ο 1848.  Δια της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας υπήρξε εμπνευστής, αντιτάχθηκε στην ελληνική επανάσταση. (Θαν. 11/6/1858)

1854: Ιωάννης Ψυχάρης, έλληνας δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας. (Θαν. 30/9/1922)

1956: Ανδρέας Λοβέρδος, έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός (ΠΑΣΟΚ).


Θάνατοι


1967: Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. (Γεν. 22/7/1882)

2010: Τζον Σέφερντ - Μπάρον, σκωτσέζος μηχανικός, εφευρέτης του ΑΤΜ. (Γεν. 23/6/1925)

2012: Κάρλος Φουέντες, μεξικάνος συγγραφέας και διπλωμάτης. (Γεν. 11/11/1928)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365