Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Αυξάνονται οι πωλήσεις των 5G smartphones - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Παρά την πανδημία του κορονοϊού, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone 5G αυξήθηκαν

Το α΄τρίμηνο του 2020 πουλήθηκαν περισσότερα smartphone από ότι όλο το 2019.

Ανάσα στην αγορά των smartphones, η οποία το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε σημάδια κόπωσης, φαίνεται να δίνει η τεχνολογία του 5G και τα νέα  smartphones των μεγάλων κατασκευαστών με δυνατόπτητα σύνδεσης στην πέμπτη γενιά δικτύων.



Παρά την πανδημία του κορονοϊού, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone 5G αυξήθηκαν φτάνοντας τα 24,1 εκατομμύρια τεμάχια στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο των 5G smartphones που απεστάλησαν ολόκληρο το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Strategy Analytics. Πέρυσι, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone 5G έφτασαν τα 18,7 εκατομμύρια μονάδες.

Τα θετικά νούμερα που καταγράφηκαν το α' τρίμηνο του έτους, «αναπόφευκτα» θα μειωθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως η πτώση θα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι πρωταγωνιστές της αγοράς 

Πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης υποκατηγορίας αποδεικνύεται η Samsung ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η κινεζική Huawei. Όπως αναφέρει η ανάλυση της Strategy Analytics, οι αποστολές 5G smartphones της Samsung στο α' τρίμηνο του 2020 έφτασαν τα 8,3 εκατ. με το μερίδιο αγοράς της νοτιοκορεατικής εταιρείας να εκτιμάται  στο 34,4% της αγοράς. Η Samsung βρέθηκε στην κορυφή απέχοντας σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα από τον βασικό ανταγωνιστή της, την κινεζική Huawei η οποία συγκέντρωσε μερίδιο αγοράς 33,2 με 8 εκατ. αποστολές. Όσο για τα δημοφιλέστερα 5G μοντέλα της νοτιοκορεατικής εταιρείας ήταν το S20 5G και το S20 Ultra 5G.

Στην τρίτη θέση της κορυφαίας πεντάδας βρέθηκε η Vivo συγκεντρώνοντας το 12% της αγοράς ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρέθηκαν αντίστοιχα η Xiaomi και η Oppo συγκεντρώντας μερίδιο 10,4% και 5%. Οι λοιποί κατασκευαστές συγκέντρωσαν μερίδιο της τάξης του 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινέζοι κατασκευαστές πρωταγωνιστούν στην αγορά των smartphones αφού η Huawei και οι εγχώριοι αντίπαλοί της, Vivo, Xiaomi και Oppo, αντιπροσωπεύουν μαζί τη μερίδα του λέοντος των αποστολών 5G smartphones - 14,6 εκατομμύρια smartphone - για το α' τρίμηνο του έτους.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη εξαιρετική δυναμική που επιδεικνύει η κινεζική αγορά η οποία συνεχίστηκε παρά το lockdown που φρέναρε την κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο του 2020. Ενδεικτικά του μεγέθους της διείσδυσης του 5G στην Κίνα είναι και τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου παρόχου της, της China Mobile, η οποία στα τέλη Μαρτίου αριθμούσε 31,72 εκατομμύρια πελάτες 5G, με τα 29,22 εκατ. να έχουν προστεθεί το α’ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα δε με το Κινέζικο Ινστιτούτο Πληροφοριών και Επικοινωνιών Τεχνολογίας (CICTI) από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, 30,4 εκατομμύρια τηλέφωνα 5G στάλθηκαν και 65 νέα μοντέλα 5G κυκλοφόρησαν στην Κίνα. Αυτά αντιπροσωπεύουν το 33,6% όλων των τηλεφώνων που αποστάλθηκαν και το 47,4% των νέων μοντέλων που κυκλοφόρησαν. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα μισά από τα τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν στην Κίνα ήταν 5G. Ο Απρίλιο δε ήταν ο καλύτερος μήνας, αφού απεστάλησαν 40,8 εκατομμύρια τηλέφωνα, μια αύξηση της τάξεως του 14% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 εκ των οποίων τα 16 εκατομμύρια ή σχεδόν το 40% ήταν 5G smartphones. Σύμφωνα με το CICTI τον Απρίλιο κυκλοφόρησαν 22 νέα μοντέλα στην αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 45,8% των νέων smartphones που κυκλοφόρησαν κατά την ίδια περίοδο.

Να θυμίσουμε ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών πριν την πανδημία του κορονοϊού έδειχναν ότι οι πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων που υποστηρίζουν δίκτυα πέμπτης γενιάς θα οκταπλασιαστούν έως το 2021. Αρχής γενομένης από το 2020 η 5η γενιά κινητών επικοινωνιών θα αναζωογονήσει τις πωλήσεις «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, σημείωναν χαρακτηριστικά οι αναλυτές στις αρχές του έτους υπολογίζοντας ότι η αγορά των 5G κινητών, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 231 εκατ. συσκευών. Η αύξηση αυτή μάλιστα, αναμένεται να αποκλιμακώσει και τις αρκετά υψηλές τιμές των συγκεκριμένων smartphones, τα οποία θα πωλούνται μεταξύ 700 και 800 δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365