Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Νέο πακέτο μέτρων κι αναμονή ανάσχεσης της ύφεσης

Μένει να φανεί εάν θα είναι αρκετό

Ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης και τη στήριξη κλάδων – «κλειδιά» για την οικονομία ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις του Γαλλογερμανικού Άξονα και τη συνολική στροφή στην ΕΕ σε επεκτατικές πολιτικές αποφασίζει να ανοίξει το «πορτοφόλι». Ουσιαστικά το πακέτο αυτό διαφοροποιεί το όλο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που υπήρχε προ πανδημίας και οδηγεί σε φοροελαφρύνσεις με κύριο αποδέκτη την εστίαση, τις μεταφορές και τον τουρισμό.


 Μένει να φανεί εάν θα είναι αρκετό.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση. Εκεί εντάσσονται επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη έχουν ΦΠΑ 24% ενώ όταν καταναλώνονται εκτός καταστήματος επιβαρύνονται με 13%.

Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Υπό εξέταση είναι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ για το φαγητό στο 12% η 11% από 13%. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΤΕ αλλά και όλοι οι φορείς του τουρισμού έχουν αναδείξει την ανάγκη επιπλέον στήριξης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα στο φόντο και του σκληρού ανταγωνισμού που θα προκύψει με το άνοιγμα της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Έτσι προτείνονται δομικές μειώσεις φόρων, κύρια έμμεσων όπως το ΦΠΑ, η οι ειδικοί φόροι στα ποτά που βαρύνουν ιδιαίτερα την εστίαση, και οδηγούν σε διόγκωση λαθρεμπορίου, απάλειψη των τελών διαμονής αλλά και μείωση των συντελεστών.

Στο φόντο αυτό είναι πιθανή η κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.

Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων.

Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις εστίασης ή τουρισμού που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Στο πακέτο αναμένεται να ενταχθούν κι άλλα μέτρα που αφορούν το σύνολο της επιχειρηματικότητας

Έτσι εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40% με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.Εφαρμογή πλαισίου επιδότησης εργασίας και ασφαλιστικών εισφορών μέσω του κοινοτικού προγράμματος SURE. Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση (αισθητή πτώση στο τζίρο). Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία το SURE θα επεκταθεί στο σύνολο της αγοράς και σε συμβασιούχους του Δημοσίου. Το ύψος της επιδότησης αναμένεται να φτάνει το 60% του «χαμένου»μισθού.Επιπρόσθετα θα υπάρξει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα προσλάβουν «νέους» άνεργους.Αξιοποίηση και αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ αλλά και αξιοποίηση όλων των εγγυοδοτικών ταμείων για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση ΜμΕ αλλά και άλλων επιχειρήσεων με βασικό εργαλείο τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Από τα 200 δισ. ευρώ η Αθήνα διεκδικεί τουλάχιστον 3 δις. ευρώ ποντάροντας στις υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας στη διεκδίκηση και διαχείριση τέτοιων κονδυλίων και στη μεγάλη εμπειρία του παρελθόντος.Επιπλέον η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισ. ευρώ αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.

Όλα αυτά τα μέτρα αναμφισβήτητα θα πιέσουν τα δημοσιονομικά Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το βασικό σενάριο οδηγεί φέτος σε δημοσιονομικό έλλειμμα 4,7% και 0,2% το 2021, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι φέτος θα είναι ελλειμματικό κατά 1,9% αλλά του χρόνου θα γυρίσει σε πλεόνασμα 2,5%.

Ωστόσο η Κομισιόν υπολογίζει το φετινό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε 6,4% και του χρόνου σε 2,1%. Βέβαια με όπλο το “πάγωμα” του Συμφώνου Σταθερότητας, η Αθήνα μπορεί να προχωρήσει σε δυναμικές πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της ανεργίας και της ύφεσης. Κι αυτό όταν πλέον ακόμη και η Γερμανία φαίνεται να συνειδητοποιεί το αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας.

Γιώργος Αλεξάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365