Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020

Έρχεται από το καλοκαίρι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας - Ποιους αφορά

Τρεις κομβικής σημασίας αλλαγές στα εργασιακά που θα επηρεάσουν τη ζωή χιλιάδων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα

Το «Εργάνη ΙΙ» φιλοδοξεί να χτυπήσει τη μαύρη αλλά και την υποδηλωμένη εργασία με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.


Τρεις κομβικής σημασίας αλλαγές στα εργασιακά που θα επηρεάσουν τη ζωή χιλιάδων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

 Το «Εργάνη ΙΙ» φιλοδοξεί να χτυπήσει τη μαύρη αλλά και την υποδηλωμένη εργασία, καθιερώνοντας νέο καθεστώς στο ωράριο των εργαζομένων αλλά και τις υπερωρίες τους. Παράλληλα θα επιβραβεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις με μια σειρά κίνητρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Πιο συγκεκριμένα, καθιερώνεται:   

- Το ψηφιακό ωράριο: Με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Εργάνη 2 και θα συμπληρώνουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του ψηφιακού ωραρίου

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματη επεξεργασία και διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου PDF όπως γινόταν μέχρι σήμερα

Έτσι οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.

-  Την Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Από τον προσεχή Ιούνιο, τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ θα προμηθευτούν μια κάρτα εισόδου-εξόδου στην εργασία τους, την οποία θα σκανάρουν σε ειδικό τερματικό που θα βρίσκεται στην είσοδο της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Η χρήση της θα καταγράφει ακριβώς την ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζομένου, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού με ωρομέτρηση, προκειμένου τα στοιχεία να διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην Εργάνη ΙΙ.

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί με μεταβατική περίοδος 2-3 μηνών, ώστε να προετοιμαστούν τα συστήματα και οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή του.

- Το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων: Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, που συμμορφώνονται με την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Οσοι εργοδότες εγγράφονται στο Λευκό Μητρώο θα έχουν ασφαλιστικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365