Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

Τράπεζες: Ποιες τιτλοποιήσεις «τρέχουν» στην πανδημία

Στις «ράγες» προσπαθούν να κρατήσουν οι τράπεζες τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων

Καθώς οι τιτλοποιήσεις προϋποθέτουν επενδύσεις από ξένα funds, ήταν λογικό ο προγραμματισμός των πολύπλοκων συναλλαγών να μεταβληθεί.


Στις «ράγες» προσπαθούν να κρατήσουν οι τράπεζες τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων -μια μαραθώνια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 με σκοπό να κορυφωθεί το 2020 αλλά προσέκρουσε στην πανδημική κρίση.

Δεδομένου ότι ο covid-19 έπληξε σφόδρα την Ευρώπη, και ιδίως την Ιταλία, τα σχέδια των συστημικών τραπεζών για απομείωση του «βάρους» των NPEs κατά 30 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων, με όχημα τον «Ηρακλή», πάγωσαν για ένα διάστημα. Καθώς οι τιτλοποιήσεις προϋποθέτουν επενδύσεις από ξένα funds, ήταν λογικό ο προγραμματισμός των πολύπλοκων συναλλαγών να μεταβληθεί.

Παρ’ όλα αυτά, σημαντικές τιτλοποιήσεις βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Εχθές, Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι έως τέλος Μαΐου θα «κλείσει» το deal «Cairo» της Eurobank με την ιταλική doValue, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ -η οποία μάλιστα αναμένεται να εγκαινιάσει και τη συστημική λύση «Ηρακλής».

Παράλληλα, κανονικά προχωρά η προετοιμασία της Alpha Bank για τη συναλλαγή-ορόσημο με την ονομασία «Galaxy», με στόχο να ολοκληρωθεί μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά. Η τράπεζα προχωρά στην προετοιμασία της συναλλαγής μέσω της μεταβίβασης και τιτλοποίησης απαιτήσεων από δάνεια και άλλες πιστώσεις καταναλωτικής, στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) που έχουν συσταθεί για τον λόγο αυτό.

Παράλληλα, σε συζητήσεις με το fund Bain βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με στόχο να ολοκληρώσει με κίνηση «ματ» όλες τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs που είχε δρομολογήσει το προηγούμενο διάστημα. Θυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, τα funds Bain και Fortress είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο «Icon» της Εθνικής Τράπεζας που περιλαμβάνει δάνεια ΜμΕ επιχειρήσεων. Από τη διαδικασία, επικράτησε η Bain και ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα.

Αντιστοίχως και η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά των NPEs προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια τιτλοποίησης επισφαλών απαιτήσεων 3 δισ. ευρώ για φέτος μέσω του «Ηρακλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365