Σάββατο, 23 Μαΐου 2020

Γιατί η πεντάμηνη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα κάνει τη διαφορά

Οι επαγγελματίες της εστίασης υποστηρίζουν πως υπάρχουν μικρά περιθώρια μετακύλισης στις τιμές των προϊόντων

Μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της εστίασης δείχνει μια απροθυμία στο να περάσουν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ (9%) στις τιμές καταλόγου, κάτι που από τις πρώτες ενδείξεις είναι πιο εμφανές στις επιχειρήσεις που διαθέτουν καφέ.Η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για πέντε μήνες δεν αναμένεται να παράξει κανένα απτό όφελος για τους καταναλωτές.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της εστίασης δείχνει μια απροθυμία στο να περάσουν το σύνολο της μείωσης του ΦΠΑ (9%) στις τιμές καταλόγου, κάτι που από τις πρώτες ενδείξεις είναι πιο εμφανές στις επιχειρήσεις που διαθέτουν καφέ.

Οι επαγγελματίες της εστίασης υποστηρίζουν πως υπάρχουν μικρά περιθώρια μετακύλισης στις τιμές των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν απορροφήσει οι επιχειρήσεις τους τις αυξήσεις τόσο του ΦΠΑ όσο και του ειδικού φόρου στον καφέ και πλέον είναι δύσκολο για τις ίδιες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους.

Δεν υπάρχουν κίνητρα

Όπως εξηγούν επαγγελματίες του χώρου, εάν η ζήτηση για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν μεγάλη και η κατανάλωση συγκρινόταν με την περυσινή, τότε οι επιχειρήσεις θα περνούσαν τη μείωση του ΦΠΑ στους καταλόγους τους. Ωστόσο, εάν η ζήτηση κινηθεί σε αναιμικά επίπεδα δεν υπάρχει κίνητρο για κάτι τέτοιο.

Άλλωστε τα όσα ισχύσαν πέρυσι με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ενδεικτικά για τα όσα θα ισχύσουν και εφέτος, κατά την πεντάμηνη περίοδο μείωσης του ΦΠΑ.

Μπορεί ο ΦΠΑ στην εστίαση να μειώθηκε πέρυσι από το 24% στο 13%, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν είδαν καμία διαφορά, καθώς οι επιχειρηματίες φρόντισαν να αυξήσουν τις τιμές, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφορά στις τσέπες τους. Στο δε λιανεμπόριο τροφίμων η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές στο ράφι περίπου κατά 9% , μόλις στο 1/3 των προϊόντων. Αυτές οι μειώσεις έχουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό εξαϋλωθεί.

Το σουβλάκι

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι το τι συνέβη με το σουβλάκι. Προ της μειώσεως του ΦΠΑ το σουβλάκι με πίτα και γύρο κόστιζε 2,90 ευρώ (με ΦΠΑ 24%). Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% βρέθηκε να κοστίζει και πάλι 2,90 ευρώ, αν και θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 2,64 ευρώ. Το καλαμάκι σουβλάκι πριν από τη μείωση του ΦΠΑ κόστιζε 1,60 ευρώ, τιμή στην οποία και παρέμεινε, ενώ θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο 1,47 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα έχει πιο απτά αποτελέσματα στις τιμές των μη αλκοολούχων ποτών. Έτσι, το κουτάκι της Coca Cola από 0,57 ευρώ στο σουπερ μάρκετ θα διατίθεται για 0,52 ευρώ, ήτοι 5 λεπτά φθηνότερα. Ωστόσο, αυτή η μείωση δεν κάνει τη διαφορά για την τσέπη του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365