Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μειωθεί ο ΦΠΑ

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης του τουρισμού και της εστίασης

Καφές, αναψυκτικά, τσάι και ρόφημα σοκολάτας ετοιμάζονται να «μετακομίσουν» από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο 13%, ενώ την ίδια πλώρη βάζουν και τα αεροπορικά-ακτοπλοϊκά εισιτήρια.



Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης του τουρισμού και της εστίασης, μετά και από ένα νέο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός συντονισμός στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες: στήριξη της απασχόλησης και ειδικές ενισχύσεις φορολογικού χαρακτήρα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το βασικό αίτημα των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού αφορά στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων τους.

Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να κάνει χρήση, ακόμα και πριν φτάσουν τα «κοινοτικά λεφτά», του προγράμματος SURE το οποίο έχει ανακοινώσει η Κομισιόν (100 δισ. ευρώ) το οποίο αναμένεται να «σφραγιστεί» στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη διεύρυνση του ποσού που αναλογεί με βάση την αρχική κατανομή στη χώρα μας σε ύψος πολλαπλάσιο του 1,5 δισ. ευρώ. Η διεύρυνση αυτή επιδιώκεται με τη συμπερίληψη των επιδομάτων των 800 ευρώ (για 45 ημέρες) και από 53 έως 534 ευρώ για τον Μάιο, για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή.

Στο μέτωπο των φορολογικών παρεμβάσεων, στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται ο ΦΠΑ. «Κλειδωμένες», εκτός απροόπτου, θεωρούνται οι αποφάσεις μετάταξης προϊόντων όπως καφές, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και αναψυκτικών από τον συντελεστή 24% στο 13%. Το μέτρο υποστηρίζεται από τις ιδιαιτερότητες των καφέ που αφορούν σε μικρότερους χώρους και έλλειψη της δυνατότητας «ρεζερβέ» που έχουν τα εστιατόρια και εμποδίζουν την εφαρμογή μέτρων «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Η μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση (σήμερα εξαιρούνται τα καφέ) αποτελούσε, άλλωστε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης…

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζεται και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365