Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ωρολογιακή βόμβα για e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ η αύξηση της ανεργίας λόγω της κρίσης

Επιβάρυνση άνω των 500 εκατ. ευρώ για τον e-ΕΦΚΑ

«Μαύρη τρύπα» στα οικονομικά ΟΑΕΔ και e ΕΦΚΑ θα προκαλέσει η αύξηση της ανεργίας κατά 3,5 μονάδες έως το τέλος του 2020.


Αντιμέτωποι με οικονομικό «κραχ» θα βρεθούν μετά το καλοκαίρι ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ, καθώς οι προβλέψεις για την μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας, αναμένεται να μειώσουν κατακόρυφα τα έσοδά τους και να αυξήσουν δραματικά τις δαπάνες τους.

Τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο βασικό τους σενάριο για τη φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέπουν ότι η ανεργία στο τέλος του 2020 θα βρίσκεται μία ανάσα από το 20%, για την ακρίβεια στο 19,9% (η υψηλότερη στην Ευρώπη), γεγονός που μεταφράζεται σε 160.000 άνεργους, παρά τα μέτρα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο (προ κορονοϊού) βρισκόταν στο 16,4%, κάτι που σημάνει πως οι προβλέψεις αφορούν αύξηση της ανεργίας κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Κάτι τέτοιο σημαίνει για τον ΟΑΕΔ επιβάρυνση της τάξης των 70-77 εκατ. ευρώ το μήνα για την καταβολή των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας. Και αυτό καθώς για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας (που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 ανέργους) ο Οργανισμός επιβαρύνεται με 20-22 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Άρα για τις 3,5 επιπλέον μονάδες ανεργίας το κόστος θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ, για όσους μήνες διαρκέσει η κρίση.

Μάλιστα αν υπολογίσει κανείς και τους εργοδότες που ζητούν αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας για εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο εάν κλείσουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται λόγω κορονοϊού, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει και μείωση των εισφορών υπερ ΟΑΕΔ.

Επιβάρυνση άνω των 500 εκατ. ευρώ για τον e-ΕΦΚΑ

Αντίστοιχα ο e-ΕΦΚΑ, από την αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας κατά 3,5 μονάδες, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Ήδη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φάνηκαν οι πρώτες απώλειες στο υπερταμείο κύριας και επικουρικής  ασφάλισης, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά 20%, γεγονός φυσιολογικό ως ένα βαθμό εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων της κυβέρνησης για την μετάθεση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσο προχωρούν οι μήνες και η παύση καταβολής εισφορών, το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και πιο μεγάλο, ενώ όπως  σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι ελλειμματικός.

Αν υπολογίσει κανείς και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ, όπως οι αυξήσεις σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που θα δώσει στις 2 Ιουνίου, μαζί με τα αναδρομικά τους τον Οκτώβριο (συνολική επιβάρυνση 600 εκατ ευρώ), τότε προκύπτει «μαύρη τρύπα» άνω του 1 δισ. ευρώ. 

Στην οποία μάλιστα, δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το πιθανό κόστος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις, για την περίοδο από το 2012 και μετά, που εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσει» περαιτέρω το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων του ΕΦΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365