Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Έρχονται διαδικασίες «fast-track» για τον νόμο Κατσέλη

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση 

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ψηφίσει ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση της ακρόασης.


Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη να επισπευσθεί σε 1 έτος, από 15 έτη που είναι σήμερα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ψηφίσει ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάργηση της ακρόασης -πιθανότατα στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα που αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι 150.000 υποθέσεις βρίσκονται στην «ουρά» για εκδίκαση.

Η βασική αλλαγή που φέρνει η νέα ρύθμιση είναι ότι για την εξέταση της υπόθεσης θα απαιτείται μόνο υποβολή των απαραίτητων εγγράφων, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Προκειμένου να γίνει αυτό, θα δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα το φθινόπωρο, μέσω της οποίας οι αιτούντες προστασία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα έγγραφά τους. 

Μέσω της πλατφόρμας, θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων των δανειοληπτών με το Taxisnet -κατόπιν δικής τους έγκρισης φυσικά- ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ζήτημα αυτό αποτελεί «αγκάθι» τα τελευταία χρόνια για τις τράπεζες, καθώς χιλιάδες «κόκκινοι» οφειλέτες απολαμβάνουν την προστασία της πρώτης κατοικίας για περισσότερο από μία δεκαετία χωρίς να έχουν εξεταστεί ούτε καν προκαταρκτικά οι αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, περισσότεροι από το 1/3 των αιτούντων μέσω του νόμου Κατσέλη, δηλαδή πάνω από 50.000 οφειλέτες, ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών -αυτών δηλαδή που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, επιλέγουν σκοπίμως να μην το κάνουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες «fast track» από την αρχή του 2021 και να «καθαρίσει» εντός του έτους όλες της υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος, πλην όμως η επίλυση των υποθέσεων θα προχωρήσει με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365