Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Βάσεις 2020: Φετινός “ρυθμιστής” η Γλώσσα

Πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες

Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2020, ανά επιστημονικό πεδίο, παρουσιάζει η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”. 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία) είναι ο “ρυθμιστής” των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, καθώς είναι το μόνο στο οποίο οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν έναν νέο τρόπο αξιολόγησης, πιο απαιτητικό αλλά και πιο πλήρη. Ετσι, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που είχε φέτος η εξέταση του μαθήματος με τα τρία παράλληλα κείμενα που επελέγησαν, θα ξεχωρίσει τους μέτριους από τους άριστους μαθητές και θα διαμορφώσει τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Βέβαια, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί για μία ακόμη φορά ότι η φετινή χρονιά δεν συγκρίνεται βαθμολογικά με άλλες, καθώς έχουμε κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.

Πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες

Μια… αντάρτικη τάση παρουσιάζεται στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου θα δούμε πιθανότατα μια οριακή πτώση των βάσεων. Και τα θέματα που εξετάστηκαν όμως οι υποψήφιοι την Παρασκευή στη Χημεία κρίνονται ως πολύ απαιτητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε την πιθανότητα μιας πτωτικής κίνησης σε Ιατρικές Σχολές και τα υψηλόβαθμα τμήματα των Επιστημών της Υγείας.

Γενικά στο πεδίο αυτό, αναμένεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος δεν θα είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με τις περυσινές, με μια μικρή ωστόσο πτωτική τάση. Θα υπάρξουν όπως κάθε χρονιά τα τμήματα που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 10.000 μόρια, όπως οι ξένες φιλολογίες (γαλλική, ισπανική, γερμανική).

2ο επιστημονικό πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπως έχει επισημανθεί, εφέτος θα ισχύσουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς προσφέρεται μια θέση στα ΑΕΙ του πεδίου σχεδόν σε κάθε υποψήφιο. Στις επιμέρους παρατηρήσεις που αφορούν το πεδίο ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η Φυσική δυσκόλεψε όπως δείχνουν τα στοιχεία εφέτος τους υποψηφίους περισσότερο από πέρυσι, όπως τελικά και τα Μαθηματικά που ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και θα παρουσιάσουν μικρότερους βαθμούς γραπτών «κάτω από τη βάση». Στη Χημεία από την άλλη πλευρά, είχαμε εφέτος επανάληψη ενός πολύ απαιτητικού διαγωνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365