Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

Ανατροπή για το δώρο Πάσχα – Θα το πληρώσουν ολόκληρο οι εργοδότες

Με νέα κοινή υπουργική απόφαση

Εκπλήξεις για τους εργοδότες έκρυβε η νέα κοινή υπουργική απόφαση για την ετεροχρονισμένη καταβολή του δώρου του Πάσχα.


Με νέα κοινή υπουργική απόφαση, το οικονομικό επιτελείο ενημερώνει τους εργοδότες ότι το δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζομένους το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2020, εξ ολοκλήρου από τους ίδιους.

Έτσι πλέον οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το δώρο και κατόπιν, αφού υποβάλουν την ΑΠΔ στην «Εργάνη», θα τους καταβληθεί τον Ιούλιο η αναλογία.
Παράλληλα υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους έως 30.6.2020, ενώ πρέπει να αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του δώρου ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις.

Στη συνέχεια, και εφόσον δηλωθεί από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων σε ειδικό έντυπο του συστήματος «Εργάνη», θα πιστωθεί από το Δημόσιο, και δη από το υπουργείο Εργασίας, στους λογαριασμούς των εργοδοτών το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή για το διάστημα που οι συμβάσεις των μισθωτών είχαν τεθεί σε αναστολή.

Μάλιστα, έως τις 10 Ιουλίου οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλουν διακριτή αναλυτική περιοδική δήλωση (ΑΠΔ) για το δώρο Πάσχα, καταχωρίζοντας σε ξεχωριστούς κωδικούς τα ποσά του επιδόματος που βαρύνουν τον εργοδότη και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να θυμίσουμε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, είτε βγήκαν σε αναστολή σύμβασης είτε όχι, δεν έλαβαν το Δώρο Πάσχα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα όπως γινόταν κάθε χρόνο, καθώς το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση έδωσαν τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην το καταβάλλουν ώστε να μην δημιουργηθεί επιπλέον οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις τους.

Στη συγκεκριμένη δήλωση οι εργοδότες θα αναγράφουν τα στοιχεία της επιχείρησής τους, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος δώρου Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης και το οποίο καλύπτεται από το κράτος.

Επίσης στην ΑΠΔ θα γίνεται διάκριση των ποσών που βαρύνουν και πληρώνονται από τον εργοδότη, καθώς σε διαφορετικό κωδικό θα αναγράφεται το ποσό που θα πληρωθεί από το κράτος.

Η πληρωμή στους εργοδότες του τμήματος του δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) πραγματοποιείται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου – εργοδότη ο οποίος έχει δηλωθεί στο ειδικό έντυπο του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

πηγή aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365