Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

Γιατί «άντεξε» το ελληνικό ούζο παρά την πανδημία

H ανοδική πορεία που καταγράφηκε στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2019 συνεχίστηκε για το ούζο και το πρώτο τρίμηνο του 2020

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλώντας στο insider.gr σημειώνει ότι πάρα τη γενική πτώση στον κλάδο, οι εξαγωγές άντεξαν και «κράτησαν» ένα μεγάλο μέρος της.


H ανοδική πορεία που καταγράφηκε στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2019 συνεχίστηκε για το ούζο και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι τον Μάρτιο οι κυριότερες αγορές στις οποίες εξάγεται βρίσκονταν σε lockdown, το ούζο συνέχισε την καλή πορεία στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον  Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση στον όγκο εξαγωγών ελληνικών αποσταγμάτων κατά 4,30% με το ούζο να αποτελεί το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας το 68% σε ποσότητα και το 55% σε αξία στο σύνολο.

 Τα πρώτα στοιχεία μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν στο insider.gr στελέχη του κλάδου δείχνουν ότι η άνοδος συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως εξηγούν, το ελληνικό ούζο, σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά, δεν κατευθύνεται στον κλάδο της εστίασης στις ξένες αγορές. Πωλείται κυρίως στα ράφια των σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να συνεχίζουν να το αγοράζουν ακόμη και την περίοδο του lockdown. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλώντας στο insider.gr σημειώνει ότι πάρα τη γενική πτώση στον κλάδο, οι εξαγωγές άντεξαν, «κράτησαν» ένα μεγάλο μέρος της και έτσι η συνολική πτώση περιορίστηκε.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα ο κ. Σπέντζας τονίζει: «Περιμέναμε το άνοιγμα της εστίασης και είμαστε αισιόδοξοι ότι και με το άνοιγμα του τουρισμού τα πράγματα θα πάνε καλα. Υπάρχει βεβαιώς μια ανησυχία σχετικά με την προμήθεια αλκοόλης καθώς  το προηγούμενο διάστημα είχαμε δυσκολία να την προμηθετούμε λόγω της δεσμευσής της για την παραγωγή αντισηπτικών».

Η Γερμανία ο σημαντικότερος προορισμός

Το ούζο, έχει πλέον καθιερωθεί σε χώρες όπως η Γερμανία, ενώ ανταγωνίζεται επάξια αλκοολούχα ποτά, που προέρχονται από χώρες με παράδοση στις εξαγωγές τοπικών αλκοολούχων όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων ποτών,  Νίκο Καλογιάννη το ούζο βρίσκεται σε περίπου 6.000 εστιατόρια της Γερμανίας.

Οι σημαντικότερες χώρες σε αξία όπου η Ελλάδα εξάγει ούζο είναι εκτός από τη Γερμανία (50,2%)  το Ιράκ (19,4%) η  Βουλγαρία (10,7%), η  Ολλανδία (3%), οι  ΗΠΑ (2,3%) και η Τουρκία (2,9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365