Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο λόγω COVID-19 και γεωπολιτικών εντάσεων

Πτώση άνω του 5% καταγράφει το πετρέλαιο

Ισχυρή πτώση καταγράφει το πετρέλαιο την Παρασκευή  καθώς η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από τις ταραχές της περασμένης χρονιάς υπέρ της δημοκρατίας, σε μια κίνηση που επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον.


Οι σινοαμερικανικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουάσινγκτον να ασκεί έντονη κριτική στην Κίνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, στις ευρωπαϊκές αγορές, ο φόβος ενός δεύτερου κύματος COVID-19 μετριάζει τα θετικά αποτελέσματα από τη χαλάρωση του lockdown και την άνοδο της ζήτησης για καύσιμα.

Στην πρόσφατη έκθεσή του ο ΙΕΑ αναφέρθηκε στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 40 δολάρια, μία απότομη ανάκαμψη που καταγράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα διαρκέσει. 

Οι ειδικοί από τον κλάδο της Ιατρικής  προειδοποιούν ότι το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες από την επέκταση του εθνικού lockdown ενώ κάνουν λόγο για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, κάτι το οποίο ασκεί πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Το ζήτημα ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων σίγουρα ρίχνει μια σκιά στο άμεσο - και μακροπρόθεσμο - μέλλον του πετρελαίου, αλλά υπάρχει επίσης το ζήτημα της αποθήκευσης πετρελαίου. Σίγουρα, οι τιμές βελτιώθηκαν από τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ζήτησης, αλλά βελτιώθηκαν κυρίως λόγω των χαμηλότερων εκθέσεων παραγωγής και της γενικής αισιοδοξίας ότι τα πράγματα τελικά θα βελτιωθούν. Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που βρίσκονται στην αποθήκη.

«Κοιτάω πού είμαστε σήμερα. Ο λόγος που είμαστε ενθουσιασμένοι είναι ότι ξεπερνούμε τα χειρότερα», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορευμάτων της Bank of America, Francisco Blanch, στο CNBC αυτή την εβδομάδα. «Αλλά δεν είμαστε έξω από το δάσος», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (13.05 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει πτώση κατά 5,57% στα 32,03 δολάρια και το μπρεντ κατά 4,46% στα 34,45 δολάρια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365