Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Παραμένει ως τον Σεπτέμβριο το όριο των 50 ευρώ για τις ανέπαφες συναλλαγές

Να διατηρήσουν ως τον Σεπτέμβριο στα 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών εξετάζουν οι τράπεζες

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Στόχος των τραπεζών είναι να είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, πολλές εκ των οποίων επίσης αύξησαν το πλαφόν των ανέπαφων συναλλαγών στα 50 ευρώ. 


Να διατηρήσουν ως τον Σεπτέμβριο στα 50 ευρώ το όριο των ανέπαφων συναλλαγών εξετάζουν οι τράπεζες, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να προχωρεί αύριο, Τετάρτη, στις σχετικές ανακοινώσεις. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, το όριο των 50 ευρώ αναμένεται να διατηρηθεί για τουλάχιστον 4 μήνες ακόμη, με στόχο να επανεξεταστεί μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το μέτρο να διατηρηθεί ως έχει, ακόμη και μετά την επανεξέτασή του.

Κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνονται από τα σχήματα καρτών, όπως Visa και Mastercard, προκειμένου να αποφευχθεί και ο κίνδυνος της απάτης.

Στα τέλη Μαρτίου και προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η επαφή των καταναλωτών με τα τερματικά POS, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε διπλασιασμό του ορίου στα 50 ευρώ, από τα 25 ευρώ που ήταν τότε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 80% των συναλλαγών σε σουπερμάρκετ, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία δεν ξεπερνούν σε αξία τα 50 ευρώ, συνεπώς εκτελούνται ανέπαφα.

Όπως άλλωστε δηλώνουν τραπεζικές πηγές, το μέτρο σημείωσε επιτυχία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση και προστασία των συναλλασσόμενων.

Στόχος των τραπεζών είναι να είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, πολλές εκ των οποίων επίσης αύξησαν το πλαφόν των ανέπαφων συναλλαγών στα 50 ευρώ. 

Θυμίζεται ότι μετά τις τρεις ανέπαφες συναλλαγές απαιτείται καταχώριση κωδικού PIN στα τερματικά POS. Με βάση το προηγούμενο όριο, το συνολικό ποσό χωρίς PIN ανερχόταν σε 75 ευρώ ημερησίως, ενώ τώρα έχει διπλασιαστεί στα 150 ευρώ, γεγονός που εμπνέει ανησυχία στα στελέχη του κλάδου. «Πλέον δεν μιλάμε για μικροσυναλλαγές -που είναι και το πνεύμα του μέτρου των ανέπαφων συναλλαγών», αναφέρει πηγή με γνώση των διαδικασιών στο insider.gr.

Πολλοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι καθώς τα μέτρα ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει και οι πολίτες καλούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, η διευκόλυνση των ανέπαφων συναλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για τους καταναλωτές που πραγματοποιούν τις καθημερινές τους συναλλαγές με κάρτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365