Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ψαλίδι 8% στο προσωπικό των τραπεζών το 2019

Με μειωμένο προσωπικό και λιγότερα καταστήματα ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

Τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα έκλεισαν 167 καταστήματα το περασμένο έτος και μείωσαν το δυναμικό τους κατά 3.055 άτομα.



Με μειωμένο προσωπικό και λιγότερα καταστήματα ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, συνεχίζοντας την πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου με ταυτόχρονη ενίσχυση των ηλεκτρονικών δικτύων συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Tραπεζών για το 2019, τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα έκλεισαν 167 καταστήματα το περασμένο έτος και μείωσαν το δυναμικό τους κατά 3.055 άτομα. Η συρρίκνωση αυτή ισοδυναμεί με 8% συνολικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.



Σημειώνεται ότι η μείωση προσωπικού στις τράπεζες προέρχεται, εκτός από συνταξιοδότηση, από προγράμματα εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» κάθε χρόνο όλα τα ιδρύματα. Το περασμένο έτος, μάλιστα, λόγω μη επίτευξης του στόχου σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διοικήσεις επανέλαβαν τα προγράμματα παρέχοντας αυξημένα κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή.

Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2020

Για το 2020, η Eurobank έχει προαναγγείλει ήδη τη μείωση των καταστημάτων κατά 50, μετά από τη διατήρηση του δικτύου της στα ίδια επίπεδα το 2019. 

Τη μεγαλύτερη μείωση, όμως, σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς που συντηρεί και το μακράν μεγαλύτερο δίκτυο, με κλείσιμο 100 καταστημάτων μέσα στο έτος. Ανάλογη τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δύο τράπεζες.

Αλλάζει τα δεδομένα η τηλεργασία

Σημαντικές αλλαγές, όμως, έχει επιφέρει στην αγορά εργασίας η πανδημική κρίση -και ο τραπεζικός κλάδος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ήδη, μεγάλο ποσοστό των τραπεζικών υπαλλήλων -περίπου 50%- εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι μέσω τηλεργασίας. 

Η δυνατότητα αυτή που αναπτύχθηκε από τα τμήματα Πληροφορικής των τραπεζών υπό τις πιεστικές συνθήκες του κορονοϊού αναμένεται να αξιοποιηθεί δεόντως από τις τράπεζες, όπως και άλλους εργοδότες γενικότερα, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη μέσω ευέλικτων μορφών εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365