Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Αυξήθηκε η κατανάλωση ναρκωτικών, αντικαταθλιπτικών και αντιβιώσεων μέσα στην καραντίνα

Τι δείχνει μελέτη του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από την μελέτη της ανάλυσης των αστικών αποβλήτων, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, η οποία εκτελείται ανελλιπώς από το 2010 διαρκώς έως σήμερα.


Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης που εκπονεί την μελέτη ανέφερε στο DailyPharmaNews τα συμπεράσματα για το μοτίβο κατανάλωσης διαφόρων  φαρμακευτικών  νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών κατά την περίοδο της καραντίνας στην χώρας μας.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά η  χρήση ναρκωτικών  και αντικαταθλιπτικών ουσιών καθώς και η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων που θεωρούνταν κατάλληλα για την καταπολέμηση του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και λόγω του COVID-19, πραγματοποιήθηκε  αποτύπωση και συσχετισμός των επιπτώσεων και των συνεπειών του πρωτοφανούς περιορισμού, στην υγεία και στον τρόπο ζωής του πληθυσμού της Αττικής, από τη χρήση τόσο των φαρμάκων, όσο και των ναρκωτικών ουσιών συγκριτικά με το 2019. Τα ευρήματα που προέκυψαν, χαρακτηρίζονται πρωτοφανή και ιδιαιτέρως σημαντικά από τον κ. Θωμαΐδη,  διότι αποτυπώνουν τόσο την ψυχολογική αντίδραση του πληθυσμού στην πανδημία, όσο και την εφαρμογή των εντολών και οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές.

 «Ειδικότερα, στις ναρκωτικές ουσίες παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα. Όσον αφορά την αμφεταμίνη, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650% (!), σε σύγκριση με το 2019. Επίσης αυξημένη κατά 37% είναι και η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης».

Όσον αφορά αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα, ο κ. Θωμαΐδης χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αύξηση της κατανάλωσής τους, διότι αποτέλεσαν, τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας.  «Ενδεικτικά, σημειώνεται αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων». Σχετικά με τις ψυχοδραστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, λέει ο καθηγητής, ωστόσο εμφανίζεται αύξηση  κατά 77%, στην κατανάλωση της λοραζεπάμης, φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση.

Αύξηση 31% στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών σε σχέση με πέρσι

«Με δεδομένο ότι η πανδημία  επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση  κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365