Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Έρχεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τους ευάλωτους πελάτες των παρόχων ρεύματος - Τι θα προβλέπει

Διαβάστε λεπτομέρειες

Ευνοϊκή ρύθμιση για την περαιτέρω προστασία των λεγόμενων “ευάλωτων πελατών “ εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).


Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή χωρίς προκαταβολή και με χαμηλότερες δόσεις θα υπάγονται στους διακανονισμούς απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος “τα ευάλωτα νοικοκυριά”, ενώ δεν θα διακόπτεται ποτέ η ηλεκτροδότηση σε οικογένειες με άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης στις κατοικίες τους για λόγους υγείας.

Υπολογίζεται ότι οι κατηγορίες των προαναφερόμενων νοικοκυριών που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση με χαμηλότερα τιμολόγια βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και συγκεκριμένων ορίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται σε περίπου 550.000.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", με απόφαση που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ θα προβλέπεται πως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να παρέχουν στους ευάλωτους πελάτες με απλήρωτους λογαριασμούς τη δυνατότητα πληρωμής τους με δόσεις χωρίς προκαταβολή, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 40 % της αντίστοιχης μηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι τώρα το πλαφόν είναι το 50% ενώ οι εταιρείες ρεύματος μπορούσαν να ζητούν και προκαταβολή έναντι των ρυθμιζόμενων οφειλών. Επιπλέον με την ίδια απόφαση η ανεξάρτητη Αρχή δεν θα επιτρέπει τη διακοπή ηλεκτροδότησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε νοικοκυριά που στη σύνθεση τους περιλαμβάνουν και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τα όρια κατανάλωσης ρεύματος , όπως αυτά ορίζονται για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας των Νέων, η ρύθμιση αυτή αφορά 1.620 νοικοκυριά.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Για την κατηγορία αυτή μέχρι σήμερα προβλέπεται η διακοπή της παροχής για έξι διαδοχικούς απλήρωτους λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών εντάσσονται τρεις κατηγορίες οικιακών καταναλωτών χαμηλής τάσης:

-Α‘ κατηγορία

Πελάτες που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Πρόκειται για 540.000 νοικοκυριά. Στην κατηγορία αυτή είναι νοικοκυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αλλά και οικιακοί πελάτες με εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους που κυμαίνεται από 9.000 έως 27.000 ευρώ. Επιπλέον για αυτές τις ομάδες ισχύουν και όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που κυμαίνονται από 1.400 έως 2.000 kWh.

-Β‘ κατηγορία

Πελάτες που στη σύνθεση του νοικοκυριού τους περιλαμβάνεται και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ΄οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους και έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως προαναφερόμενα όρια αυξημένα κατά 1.500 ευρώ.

-Γ’ κατηγορία

Πελάτες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 70 έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει άλλο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας και επιπροσθέτως να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως τα όρια που προαναφέρονται, προσαυξημένα κατά 8.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορίες σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας των Νέων αναφέρουν ότι είναι περίπου 5.500 νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365