Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Πρώην δικαστές θα κλείνουν εξωδικαστικά μεγάλες φορολογικές υποθέσεις

Να αποσυμφορήσει ακόμα περισσότερο την διοικητική Δικαιοσύνη επιχειρεί η κυβέρνηση

Σκοπός της σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής είναι η ταχεία επίλυση των διαφορών που εισάγονται σε αυτή, η αποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης και η τόνωση των φορολογικών εσόδων.



Να αποσυμφορήσει ακόμα περισσότερο την διοικητική Δικαιοσύνη επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τη δημιουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρει πως έργο της Επιτροπής, η οποία θα συγκροτηθεί από πρώην δικαστικούς λειτουργούς των διοικητικών δικαστηρίων, είναι η εξέταση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και δεν έχουν συζητηθεί έως 31.10.2020, με βάση αποκλειστικά τους εξής ισχυρισμούς:

α) παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να προβεί σε έλεγχο ή καταλογισμό του φόρου λόγω παρέλευση της σχετικής προθεσμίας ή λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη,

β) εσφαλμένο καταλογισμό λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος,

γ) αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης ή

δ) μείωση των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Οι φορολογικές υποθέσεις εισάγονται στην Επιτροπή κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου, η οποία μπορεί να υποβληθεί το αργότερο έως τις 31.12.2020 ενώ για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η εξέτασή τους οι σχετικές δίκες ενώπιων των Δικαστηρίων αναστέλλονται.

Η Επιτροπή εξετάζει όλες τις υποθέσεις το αργότερο έως τις 28.05.2021 και για κάθε μία από αυτές υποβάλλει στο φορολογούμενο συγκεκριμένη θετική ή απορριπτική πρόταση, η οποία μπορεί να εμπεριέχει και την καταβολή ορισμένου ποσού προς συμβιβασμό.

Σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης από το φορολογούμενο, συντάσσεται πρακτικό εξώδικης επίλυσης της διαφοράς το οποίο καταργεί τη δίκη και επιλύει τη φορολογική διαφορά αμετάκλητα, υπό την προϋπόθεση καταβολής τουλάχιστον 30% του φόρου που οφείλεται, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη σύνταξή του.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής, συντάσσεται πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης και η δίκη συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, σκοπός της σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής είναι η ταχεία επίλυση των διαφορών που εισάγονται σε αυτή, η αποσυμφόρηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης και η τόνωση των φορολογικών εσόδων.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365