Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η παράταση - Τα τσουχτερά πρόστιμα

Αυθαίρετα: Πότε λήγει η παράταση - Τα τσουχτερά πρόστιμα
Οι αλλαγές στα πρόστιμα
Τελευταία ευκαιρία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Κι αυτό γιατί από την 1η Οκτώβριου 2020 δεν θα τακτοποιούνται πλέον τα αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη Κατηγορία 5 (αυτά δηλαδή που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση – τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%).

Η τρίμηνη παράταση (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Από την 1η Οκτωβρίου και μετά το σκηνικό αλλάζει και η τακτοποίηση ενός αυθαίρετου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Ποιοι ωφελούνται
Σημειώνεται πως αν δεν δινόταν παράταση, το σκηνικό για την τακτοποίηση αυθαιρέτων θα άλλαξε από την 1η Ιουλίου 2020. Ωφελούμενοι από τη νέα παράταση είναι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν έχουν, όπως προαναφέρθηκε, καμία οικοδομική άδεια. Σε αυτούς, δίνεται ακόμα μια ευκαιρία για να προβούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και να κάνουν χρήση (αυτό ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων) των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο.

Ποιες είναι αυτές;

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», είναι, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα εξόφλησης σε 100 δόσεις των προστίμων, η μείωση κατά 20% σε όσους ιδιοκτήτες πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο και κατά 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.

Έτσι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι διαθέτουν αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη Κατηγορία 5 και δεν προχωρήσουν στην τακτοποίησή τους έως το τέλος του Σεπτεμβρίου παίρνουν το ρίσκο είτε αυτά να κατεδαφιστούν είτε να είναι πολύ υψηλό το κόστος διατήρησής τους.

Οι αλλαγές στα πρόστιμα
Οπως προβλέπεται, από την 1η Οκτωβρίου το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυξάνεται:

Κατά 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα.

Κατά 20% αν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στο νέο καθεστώς από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά 25% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Κατά 30% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Κατά 35% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Κατά 40% αν υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.

Για τα αυθαίρετα με μικρότερες παραβάσεις, όσοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να προχωρήσουν με βάση τα όσα θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου και μετά θα έχουν ένα περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου 2026.

Αυτό το χρονικό περιθώριο ωστόσο δεν σημαίνει πως πρόκειται για νέα παράταση. Και αυτό διότι με το νέο καθεστώς θεσπίζονται νέα κλιμακωτά πρόστιμα τα οποία θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και σύνδεσης -εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους μέχρι το τέλος του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365