Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για την Αγία Σοφία

Στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στη εκπομπή World Tonight του BBC

Το μήνυμα ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιστρέψει η Αγία Σοφία στο μουσειακό καθεστώς της εξέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στη εκπομπή World Tonight του BBC. 




Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί ηγέτες στηρίζουν αυτό το αίτημα και ενδιαφέρονται για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

«Σίγουρα μπορώ να σας πω ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Είναι μόνο η αρχή για εμάς. Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια. Ήδη, χθες, είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ανησυχίες όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες στον πρόεδρο Τραμπ που με δέχτηκε στον Λευκό Οίκο και στον αντιπρόεδρο κ. Πενς…. Μου δήλωσαν ξεκάθαρα ότι λυπούνται πάρα πολύ για την απόφαση που έλαβε η Τουρκία και ότι θα στηρίξουν τις μειονότητες στην Τουρκία και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας», επισήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Απαντώντας στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι θα διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλους στην Αγ. Σοφία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι προσβασιμότητα σε ένα τζαμί είναι μια πάγια πρακτική που δεν συνιστά κάποια ιδιαίτερη κίνηση καλής θέλησης. 

«Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα να έχουμε πρόσβαση σε κανένα τζαμί στην Τουρκία, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μια χειρονομία καλής θέλησης. Δεν είναι μια ιδιαίτερη χειρονομία. Είναι μια καθημερινή πρακτική», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ερωτώμενος για τα κίνητρα της τουρκικής κυβέρνησης, ο θρησκευτικός ηγέτης της ομογένειας στην Αμερική τα επέδωσε σε εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας. «Δεν ξέρω αν είναι ένα σημάδι αδυναμίας, αλλά μπορώ να πω ότι δεν ήταν μια σοφή απόφαση. Επιβλήθηκε κυρίως, αν μπορώ να το καταλάβω σωστά, από τη δύσκολη πολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση όπου η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ίσως από τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μνημεία και ιδέες που είναι περιβεβλημένα με τόσο βαθιά ιστορία, νόημα και ένα σεβασμό αιώνων που δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε και είναι επικίνδυνο να παίζουμε με αυτά τα πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365