Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Κορονοϊός: “Υποχρεωτικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους” – Συναγερμός για τα αυξημένα κρούσματα και τα “κρυφά” πανηγύρια

Η σύσταση για χρήση μάσκας και οι σκέψεις να γίνει υποχρεωτική

Τα ορφανά κρούσματα και ο συνωστισμός προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς που επισημαίνουν πως ο κορονοϊός είναι εδώ και πάντα επικίνδυνος. Η σύσταση για χρήση μάσκας και οι σκέψεις να γίνει υποχρεωτική. Ανησυχία για τις εστίες υπερμετάδοσης όπως τα “κρυφά” πανηγύρια”.

 
Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ και δεν αστειεύεται, ούτε πάει διακοπές. Τα αυξημένα κρούσματα ανησυχούν έντονα τους επιστήμονες όπως και η διασπορά σε μεγάλα αστικά κέντρα σαν την Αττική. Τα ορφανά κρούσματα είναι επίσης κάτι που απασχολεί άμεσα τους ειδικούς και όλα αυτά μαζί φέρνουν και πάλι την χρήση μάσκας στο προσκήνιο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να τονίζει πως αν χρειαστεί θα γίνει υποχρεωτική η χρήση της και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Όλοι συμφωνούν πως η μάσκα είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για να σταματήσει να διαδίδεται ο κορονοϊός και οι προτάσεις να είναι υποχρεωτική τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους είναι πολλές.

Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες είναι και ο μεγάλος συνωστισμός και συγχρωτισμός καθώς παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων και η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή.

Γώγος: Πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες τους κλειστούς χώρους

Ανησυχία αλλά όχι πανικός με τα νέα κρούσματα επικρατεί στους ειδικούς, τόνισε ο κ. Γώγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι συνωστισμοί και τα “ορφανά” κρούσματα αυτή τη στιγμή, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα οι διάφανες μάσκες που καλύπτουν το σαγόνι δεν προσφέρουν προστασία και πως μόνο οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό.

Ο κ. Γώργος τόνισε πως ενδέχεται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική και σε άλλους κλειστούς χώρους και θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές για να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Έτσι οι επαγγελματίες του τουρισμού θα μπορούν να ελέγχουν τους πελάτες τους και να τηρούνται τα μέτρα.

Επίσης είπε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση με την αυξητική τάση των κρουσμάτων θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η αναστολή των πανηγυριών ήταν το πρώτο βήμα. Αν δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα η επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί περαιτέρω μέτρα, σημείωσε.

Μαγιορκίνης: «Μονόδρομος» η χρήση μάσκας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ για τον κορονοϊό.

Μάλιστα όπως τόνισε τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα του ιού, κυρίως στα αστικά κέντρα, έχουν οδηγήσει τους ειδικούς επιδημιολόγους σε σκέψεις για γενικευμένη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Η λύση που έχουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού και συνωστισμού. Νομίζω ότι είναι γενικώς αποδεκτό ότι η χρήση της μάσκας είναι μονόδρομος». 

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη σε κλειστούς χώρους στους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, όπως εμπορικά μαγαζιά, και πρόβλεψε ότι θα έχουμε εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους χώρους αυτούς.

«Για όλους τους κλειστούς χώρους, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Για μεγάλες επιχειρήσεις, νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε».

Όσον αφορά τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής ανέφερε ότι και εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα.

«Η σύσταση της επιτροπής είναι σταθερή. Το κατά πόσο θα χρειαστεί να κλιμακωθεί η επιτήρηση θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως στόχος των ειδικών είναι τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο σε μια όσο το δυνατόν κανονική βάση.«Η επιθυμία μας είναι να επιστρέψει το σχολείο σε μια κανονική βάση».

Λινού: ανησυχία για τα διάσπαρτα κρούσματα στην Αττική

Η Καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αθηνά Λινού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως η χρήση μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Είναι η μόνη δυνατότητα μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών για να αποφύγουμε έξαρση της επιδημίας

Για τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική εμφανίστηκε ανήσυχη για αυτό το γεγονός και πως μπορεί να μας οδηγήσει εκτός ελέγχου. Είναι πιθανό να υπάρξει κορύφωση αν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί κινούνται και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όπως είπε υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύψας: Μεγάλος κίνδυνος από τα “κρυφά” πανηγύρια

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ειδικά για τα “κρυφά πανηγύρια”, τα οποία έχουν απαγορευθεί από την κυβέρνηση μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Ο κ. Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε πως διεξάγονται στα κρυφά σε διάφορα μαγαζια, ενώ το που θα γίνει το πανηγύρι το μεταφέρουν από στόμα σε στόμα και όχι με αφίσες ή ανακοινώσεις για να μην γίνει ευρέως γνωστό. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο των κρυφών πανηγυριών το χαρακτήρισε ως “κατάσταση υπερμετάδοσης” και πως τα πανηγύρια «μπορούν να φέρουν σε κίνδυνο τη χώρα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι φέτος είναι ένα «διαφορετικό καλοκαίρι» και πως όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα έναντι του κορονοϊού, ειδικά αν κάποιοι πηγαίνουν από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

«Δεν αγκαλιάζουμε παππούδες και γιαγιάδες στο χωριό» και ειδικά «πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ευπαθείς ομάδες». Ακόμη τόνισε ότι τα αστικά κέντρα έχουν περισσότερα κρούσματα και αποτελούν μεγάλες εστίες μόλυνσης.

«Οι πόλεις έχουν μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε μικρό μέρος και αποτελούν το ιδανικό μέρος για μετάδοση του ιού στον πληθυσμό», οπότε πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άτομα στην επαρχία, καθώς δεν υπάρχει ο ιός και δεν πρέπει να μεταδοθεί εκεί, ιδιαίτερα από την στιγμή που μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, για προσωπικό και εργαζομένους, είπε πως αποτελούν ένα αναγκαίο και αποτελεσματικό μέτρο. Συγκεκριμένα μίλησε για την προστασία που παρέχει η μάσκα και υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει συνέχεια η χρήση της. Ειδικά σε κλειστούς χώρους και όπου δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Δημόπουλος: Πόσο μπορεί να βοηθήσει η γενικευμένη χρήση μάσκας

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα και τόνισε πως θα περιμένουν πως θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες.

Πιο σημαντικό από τον αριθμό των κρουσμάτων είναι αν υπάρξει σταθερή άνοδο στα κρούσματα τόνισε και  ζήτησε να μην χαλαρώσουμε τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα για να μην γίνει αυτή επικίνδυνη καθώς και στην σύσταση για την χρήση της σε κλειστούς χώρους.

1 σχόλιο:

  1. 17 κρουσματα στην Αθηνα με πληθυσμό 8 εκατομμυρια.Και τα θεωρουν πολλά.Ρε πόσα θελετε να μας τρελάνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365