Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Πάνω από 290 εκατ. μείον τα έσοδα των ακτοπλοϊκών το 2020

Απειλείται με κατάρρευση και ο κλάδος της ακτοπλοΐας

Tα 290 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσουν το 2020 οι απώλειες στα έσοδα των Ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά, θα έχουν δηλαδή μείωση της τάξης του 45,12%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού ΝΑυτιλίας κ. Μιχάλη Σακέλλη.


«Η κατάσταση αυτή ήδη παίρνει διαστάσεις και απειλείται ο κλάδος μας με κατάρρευση η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες, όχι μόνο την τρέχουσα περίοδο, αλλά και την περίοδο μετά την κρίση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σακέλλης.

Για το λόγο αυτό μάλιστα ο ΣΕΕΝ κατέθεσε αίτημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ι. Πλακιωτάκη για τον χαρακτηρισμό  των ελαχίστων αναγκαίων  δρομολογίων που  πρέπει να εκτελούνται κάτω από τις σημερινές συνθήκες για την εξυπηρέτηση των νησιών μας, ως Δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας με τα πλοία τα οποία έχουν σήμερα δρομολογιακές υποχρεώσεις».

Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ακραίες και για την ακτοπλοϊα συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων που έχουν εφαρμογή με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιβατικό μεταφορικό έργο όλων των δρομολογίων που εκτελούνται σήμερα χαρακτηρίζεται «ανύπαρκτο», αφού έχει υποστεί μείωση της τάξης του 90%. Παράλληλα δεν διαφαίνεται και καμία προοπτική βελτίωσης στο άμεσο μέλλον, όπως τονίζει ο κ. Σακκέλης, τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου.Μεγάλη, της τάξης του 40%, είναι και η μείωση στις εμπορευματικές μεταφορές.

Ενδεικτικά ο ΣΕΕΝ παραθέτει τον παρακάτω πίνακα



«Τα δρομολόγια που εκτελούνται σήμερα συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά των δρομολογίων (και μάλιστα με σχεδόν μηδενική επιβατική κίνηση) τα οποία σήμερα χαρακτηρίζονται ως Δημόσια Υπηρεσία, συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΣΕΕΝ κι εξηγεί ότι η διατήρηση της συνοχής της Χώρας και η εξυπηρέτηση των νησιών είναι αναγκαία, για τους λίγους αυτούς επιβάτες για την τροφοδοσία των νησιών και την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό.

Απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται ο καθορισμός των ελάχιστων δρομολογίων τα οποία πρέπει να εκτελούνται σήμερα μετά από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ ( η διαδικασία αυτή είναι ήδη σε εξέλιξη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365