Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Μπιλ Γκέιτς: Αρκεί να εμβολιαστεί το 30-60% για να καταπολεμήσουμε την πανδημία

Τι δήλωσε για την μάχη κατά της πανδημίας ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος

Το αργότερο ως τις αρχές του 2020 θεωρεί ο Μπιλ Γκέιτς ότι θα μπορέσουμε να έχουμε όλα τα απαιτούμενα εμβόλια για τον κοροναϊό στην αγορά, δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στον Economist.


Όπως εξήγησε τα εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση της έρευνας θα φέρουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της εκθετικής εξάπλωσης του κοροναϊού. «Πιστεύω πως αρκετά από αυτά (τα εμβόλια) θα είναι αποτελεσματικά, όχι απλά στο 50%, αλλά σε ένα ποσοστό 80-90% σε ό, τι αφορά στην ανάσχεση μετάδοσης του ιού» σημειώνει ο Αμερικανός.

Για τον Μπιλ Γκέιτς η διεθνής κοινότητα και οι ηγέτες των κρατών ανά τον κόσμο θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα για να σταματήσει η πρωτοφανής οικονομική αιμορραγία που έχει προκαλέσει η πανδημία. «Όλοι πρέπει να ξοδέψουμε εκατομμύρια προκειμένου να βγάλουμε εκεί έξω το εμβόλιο για να διασώσουμε τα τρισεκατομμύρια της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πως τα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κοροναϊό έχουν αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 2 με 3 δολάρια ανά δόση. «Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να παράγουμε αρκετά από αυτά, ώστε να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού», αναφέρει ο ίδιος.

«Επειδή χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια δόσεων, θα μπορέσουμε να βγάλουμε εμβόλια στην αγορά και να επιτύχουμε την ανοσία μέσα στο 2021 ή θα επεκταθεί αυτό (επιδημία) και το 2022;», διερωτάται ο Μπιλ Γκέιτς. Όπως σημειώνει ο δισεκατομμυριούχος, που ασχολείται με την έρευνα για μια σειρά ασθενειών εδώ και δύο δεκαετίες, τα νέα είναι μάλλον αισιόδοξα.

«Υπάρχουν πολλά μοντέλα προβολής που υποδεικνύουν πως εξαιτίας των μολύνσεων, όπου αποκτά κανείς ανοσία και εξαιτίας διασταυρούμενης προστασίας από άλλα εμβόλια για άλλους κορονοϊούς, αν προσθέσει κανείς το εμβόλιο, ακόμη και σε ένα ποσοστό 30% με 40%, αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την εκθετική εξάπλωση» σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς χαρακτηριστικά.

«Ως τα τέλη του 2021 θα έχουμε αρκετές δόσεις που θα έχουμε σχεδόν ξεμπερδέψει, ίσως να «μπούμε» λίγο και στο 2022» συνεχίζει ο Μπίλ Γκέιτς που στην πιο αισιόδοξη εκτίμησή του, πιστεύει πως η πανδημία μπορεί να έχει λάβει τέλος μέσα στο 2021.

Τι γίνεται όμως με τους καχύποπτους πολίτες, αλλά και εκείνους που δεν πείθονται για την κρισιμότητα της κατάστασης; «Χρειαζόμαστε πολίτες που δείχνουν εμπιστοσύνη, που μοιράζονται την οπτική για την επιστήμη πίσω από όσα κάνουμε εδώ, έτσι ώστε να μην βασίζονται σε φήμες», λέει ο Μπιλ Γκέιτς.

Το θετικό με τον νέο κοροναϊό είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και αν δεν εμβολιαστούν όλοι. «Ευτυχώς, αυτή η ασθένεια δεν είναι ιλαρά, δεν χρειαζόμαστε πάνω από το 90% των ανθρώπων να κάνουν το εμβόλιο. Πιστεύουμε πως ένα ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του εμβολίου θα αρκεί για να σταματήσει την εκθετική ανάπτυξη», εξηγεί ο Μπιλ Γκέιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365