Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Επίδομα 534 ευρώ: Εβδομάδα αιτήσεων για εργαζόμενους, εργοδότες και επιχειρήσεις

Εκπνέουν οι προθεσμίες για τις δηλώσεις των αναστολών που αφορούν τον μήνα Ιούλιο

Εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί 30 ημέρες, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ.


Εκπνέουν οι προθεσμίες για τις δηλώσεις των αναστολών που αφορούν τον μήνα Ιούλιο, καθώς ολοκληρώνονται στις 24 Αυγούστου για τους εργοδότες και στις 25 Αυγούστου για τους εργαζόμενους.

Οι δηλώσεις για τις αναστολές Ιουλίου αφορούν τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του  πολιτισμού, του αθλητισμού, καθώς και τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας  ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Εφόσον η αναστολή διαρκεί 30 ημέρες, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει την αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, αφού προηγουμένως το δηλώσει ο εργοδότης τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τον Ιούνιο και  παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ.ΙΒΑΝ).

Προσοχή, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δεν έχουν δικαίωμα αναστολής για τον Ιούλιο. Θα έχουν όμως για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Έως τις 31 Αυγούστου έχουν περιθώριο οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε εποχικές επιχειρήσεις καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων, να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, για να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Επιχειρήσεις - ελεύθεροι επαγγελματίες

Περιθώριο μέχρι την 31η Αυγούστου έχουν οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων λόγω κορονοϊού, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 300 και 534 ευρώ για τον Ιούνιο, ανάλογα με τον ΚΑΔ στον οποίο ανήκουν.

Η αίτηση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, ενώ το επίδομα θα κατατεθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό και αφορά τον μήνα Ιούνιο.

Επέκταση των μέτρων

Δέσμη μέτρων για την τόνωση της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας που «καλπάζει» λόγω της πανδημίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αναστολής συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους και για άλλους κλάδους που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, εκτός από εκείνους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εστίασης.

Υπό εξέταση είναι και η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι και τον Δεκέμβριο, το οποίο κανονικά ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020. Μπορεί ο μηχανισμός να μην απέδωσε τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση, γι αυτό και μεσολάβησαν τροποποιήσεις όπως η επιδότηση από το Κράτος του 100% των εργοδοτικών εισφορών και η ένταξη των εποχικά εργαζόμενων σε αυτό, ωστόσο κρίνεται πως πρέπει να συνεχιστεί, ίσως με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365