Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Και νέα μέτρα… αν! «Καμπανάκι» των ειδικών για να μειωθούν κι άλλο τα κρούσματα

Ο κορονοϊός συνεχίζει να χτυπά τη χώρα μας και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα

Κανένας εφησυχασμός από τους λοιμωξιολόγους με τον δείκτη RΟ στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1. Τι ζητούν από τους νέους μετά το κλείσιμο των μπαρ τα μεσάνυχτα και τι εξετάζεται για το άνοιγμα των σχολείων.

 
Ο κορονοϊός συνεχίζει να χτυπά τη χώρα μας και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Μπορεί τη Δευτέρα (10.08.2020) να υπήρξε κάποια μείωση στον αριθμό σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ της Κυριακής, αλλά η ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει με την κατάσταση να βρίσκεται στα «κόκκινα».

Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε ορισμένες περιοχές που παρατηρείται έξαρση της επιδημίας τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ συναυλίες, παραστάσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις όρθιων απαγορεύονται.

Μεγάλος, πάντως, είναι ο προβληματισμός για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η μείωση τους είναι το νέο μεγάλο στοίχημα.
Την ίδια ώρα επισκέπτες από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία θα μπαίνουν στη χώρα μας μόνο με προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Κάποιοι ζητούν νέα μέτρα και μάλιστα άμεσα και άλλοι ζητούν από τους νέους να συνειδητοποιήσουν το κίνδυνο που προκαλούν από την διασπορά του ιού.

«Νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του. Τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου και ανέφερε πως ο δείκτης RΟ στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1.

Όπως είπε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν. 

Διευκρίνισε ότι τα οριζόντια μέτρα θα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση όμως για όλη την χώρα μας 

Παράλληλα, ένα άλλο επιπλέον  μέτρο που συζητείται όπως ο ίδιος ανέφερε είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα με την πορεία της επιδημίας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις. 

Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας δηλαδή υπάρχουν παντού στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό. 

Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικότητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση  που χρειάστηκε. Το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.

Σκέψεις για άνοιγμα σχολείων με μάσκες για τους μαθητές 

Από την άλλη ο καθηγητής Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μαθητές να πάνε στο σχολείο με μάσκα.

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό θα το δούμε όταν περάσουν δύο εβδομάδες δηλαδή μετά τις 15 Αυγούστου. Ελπίζω να λειτουργήσουν τα μέτρα και να έχουμε ανάσχεση του ιού. Κάθε μέρα εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Στην ερώτηση αν οι νέοι με το κλείσιμο των μπαρ τα μεσάνυχτα κάνουν πάρτι σε σπίτια ή σε παραλίες είπε χαρακτηριστικά. «Αν οι νέοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που βάζουν τις ευπαθείς ομάδες και τους δικούς τους ανθρώπους εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μέτρα».

Ο κορονοϊός δεν φαίνεται να φεύγει άμεσα με τον κ. Σύψα να αναφέρει: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Να συνηθίσουμε να ζούμε με τα μέτρα, όπως τήρηση των αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αποστάσεις».

Δεν έκρυψε μάλιστα και τον φόβο του μετά τα πολλά κρούσματα σε μεγάλες πόλεις. «Ο φόβος μας είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου έχει γίνει διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζω να λειτουργήσουν τα μέτρα όπως και η υπευθυνότητα των πολιτών».

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων και αν εξετάζονται κάποιες λύσεις εξήγησε: «Θα το αποφασίσουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν όπως έγινε τον Μάιο ή κανονικά την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί με την χρήση όμως μάσκας από τους μαθητές».

Εν τω μεταξύ στο δελτίο του Star μίλησε και ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο καθηγητής εμφανίστηκε μεν ανήσυχος για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε πως αν τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή τηρηθούν, τότε δεν υπάρχει ανάγκη επιβολής και νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365